Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Kardiologija

Kardiološki pregled

Kada vam je potreban kardiološki pregled?

Mnoge bolesti se mogu dijagnosticirati samo na osnovu dobrog uzimanja anamneze i vještina fizičkog pregleda. Kardiološki pregled je od vitalnog značaja kada je u pitanju detaljna procjena rada srca i razlikovanje srčanih bolesti od bolesti drugog porijekla. Nadalje, fizički kontakt između kardiologa i pacijenta tokom susreta također može pomoći u stvaranju psihološke veze koja pruža sigurnost i stvara povjerenje tokom daljeg liječenja.

Pregled kardiologa je, uglavnom, bezbolan i neinvazivan, za njega nije potrebna posebna priprema i nakon pregleda se pacijent može vratiti normalnim dnevnim aktivnostima. Kardiologa trebate posjetiti ukoliko osjetite neke od ovih simptoma: bol u predjelu grudnog koša, ovo je urgentan simptom i potrebno je jako brzo reagovati i posjetiti doktora, bol se može širiti u lijevo rame ili ruku, prema vilici ili leđima, zatim zamaranje pri većim naporima, preskakanje srca, gubljenje vazduha, vrtoglavice, gubitak svijesti, slabost, otok na nogama i slično.

Testovi koje može uključivati kardiološki pregled

Vaš doktor može naručiti različite medicinske testove kako bi otkrio kakvo je stanje vašeg srca i najbolji način za njegovo liječenje. Neki od testova su:

Nalazi krvi

Kada vam je mišić oštećen, kao kod srčanog udara, vaše tijelo oslobađa tvari u vašoj krvi. Testovi krvi mogu izmjeriti supstance i pokazati da li je i koliko je vaš srčani mišić oštećen. Oni se takođe rade kako bi se izmerio nivo drugih supstanci u vašoj krvi, kao što su masti u krvi (npr. holesterol i trigliceridi), vitamini i minerali.

Elektrokardiogram (EKG)

EKG očitava električne impulse vašeg srca. To pokazuje koliko dobro vaše srce kuca. Elektrode koje su pričvršćene za EKG aparat snimaju električne impulse, te ih aparat štampa na papiru.Vaš ljekar može koristiti EKG za dijagnosticiranje srčanog udara ili abnormalnog srčanog ritma (koji se nazivaju “aritmije”).

Ehokardiogram (ultrazvuk)

Ehokardiogram je uobičajena pretraga. Daje sliku vašeg srca pomoću ultrazvuka. Koristi sondu ili na grudima ili niz jednjak (grlo) i pomaže vašem doktoru da provjeri da li postoje problemi sa srčanim zaliscima i komorama i vidi koliko snažno vaše srce pumpa krv.

Magnetna rezonanca (MRI)

MRI koristi veoma jake magnete i radio talase za kreiranje detaljnih slika vašeg srca na računaru. Može snimiti mirne ili pokretne slike vašeg srca. Ponekad se koristi posebna boja kako bi se dijelovi srca i koronarne arterije lakše vidjeli. Ovaj test pokazuje Vašem doktoru strukturu Vašeg srca i koliko dobro ono radi, tako da može odlučiti koji je najbolji tretman za Vas.

Povezane usluge iz iste oblasti