Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk srca

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Šta podrazumijeva i kada se izvodi ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca je neinvazivni postupak koji se koristi za procjenu strukture i funkcije srca. Tokom postupka, ljekar primjenjuje gel na prsa pacijenta i koristi ultrazvučnu sondu koja emitira zvučne valove u smjeru srca. Ti valovi se reflektiraju natrag prema sondi, a računarski program pretvara ove refleksije u slike srca.

Ultrazvuk srca omogućuje ljekarima da procijene veličinu srca, njegovu funkciju i motilitet zidova srca, veličinu srčanih šupljina, izgled i funkciju srčanih zalistaka, oblik i funkciju srčanog mišića i prisutnost bilo kojih nepravilnosti poput tumora ili anomalija. Ova dijagnostička metoda je bezbolna i sigurna, a omogućuje ljekarima preciznu procjenu zdravlja srca. Ultrazvuk srca se može koristiti za dijagnosticiranje različitih srčanih stanja poput srčane insuficijencije, srčanog udara, aritmija, kongenitalnih srčanih anomalija i drugih bolesti srca.

Ultrazvuk srca, također poznat kao ehokardiografija, obično se izvodi na pacijentima koji imaju srčane simptome, poput otežanog disanja, bolova u prsima, visokog krvnog tlaka ili brzog otkucaja srca. Tijekom pregleda, pacijent leži na krevetu dok tehničar prelazi senzorom preko grudi. Senzor emitira zvučne valove koji se odbijaju od srca, stvarajući sliku srca na računalnom ekranu.

Ultrazvuk srca može otkriti širok spektar srčanih bolesti uključujući:

– Zatajenje srca
– Srčane mane
– Kardiomiopatiju
– Perikarditis
– Srčane aritmije
– Infarkt miokarda
– Plućnu emboliju

Osim dijagnosticiranja srčanih bolesti, ultrazvuk srca može također pomoći ljekarima u praćenju napretka pacijenta tokom terapije srčanih bolesti. Ovaj postupak se često koristi i za procjenu stanja srca za vrijeme trudnoće.

Ukratko, ultrazvuk srca je koristan dijagnostički postupak koji može otkriti srčane probleme i dati ljekarima vrijedne informacije o stanju srca. Ovaj neinvazivni postupak je vrlo siguran i jednostavan za izvođenje, a nije povezan s bilo kakvim nuspojavama ili rizicima.

Važan detalj u vezi sa ultrazvukom srca jeste i činjenica da se pacijenti ne izlažu bilo kakvim metodama koje se inače koriste za preglede srca, pa je tako ovaj pregled lišen bespotrebnog zračenja, kontrastnih sredstava, a za pacijente nije potrebno da borave u bolnici ili da se posebno pripremaju za ovakvu vrstu pregleda. Značajno je spomenuti i kako je ovakav pregled standardan za pacijente poslije ugrađenih stentova, bypassa, za procjenu aortne stenoze i njeno dalje praćenje, te za onkološke pacijente, pacijente sa srčanim zatajenjem i hipertrofijom (zadebljanjem) srčanog mišića nastalom bilo sportski, bilo patološki.

Povezane usluge iz iste oblasti