Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk srca

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Šta podrazumijeva i kada se izvodi ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca je neinvazivni postupak koji se koristi za procjenu strukture i funkcije srca. Tokom postupka, ljekar primjenjuje gel na prsa pacijenta i koristi ultrazvučnu sondu koja emitira zvučne valove u smjeru srca. Ti valovi se reflektiraju natrag prema sondi, a računarski program pretvara ove refleksije u slike srca.

Ultrazvuk srca omogućuje ljekarima da procijene veličinu srca, njegovu funkciju i motilitet zidova srca, veličinu srčanih šupljina, izgled i funkciju srčanih zalistaka, oblik i funkciju srčanog mišića i prisutnost bilo kojih nepravilnosti poput tumora ili anomalija. Ova dijagnostička metoda je bezbolna i sigurna, a omogućuje ljekarima preciznu procjenu zdravlja srca. Ultrazvuk srca se može koristiti za dijagnosticiranje različitih srčanih stanja poput srčane insuficijencije, srčanog udara, aritmija, kongenitalnih srčanih anomalija i drugih bolesti srca.

Ultrazvuk srca, također poznat kao ehokardiografija, obično se izvodi na pacijentima koji imaju srčane simptome, poput otežanog disanja, bolova u prsima, visokog krvnog tlaka ili brzog otkucaja srca. Tijekom pregleda, pacijent leži na krevetu dok tehničar prelazi senzorom preko grudi. Senzor emitira zvučne valove koji se odbijaju od srca, stvarajući sliku srca na računalnom ekranu.

Ultrazvuk srca može otkriti širok spektar srčanih bolesti uključujući:

– Zatajenje srca
– Srčane mane
– Kardiomiopatiju
– Perikarditis
– Srčane aritmije
– Infarkt miokarda
– Plućnu emboliju

Osim dijagnosticiranja srčanih bolesti, ultrazvuk srca može također pomoći ljekarima u praćenju napretka pacijenta tokom terapije srčanih bolesti. Ovaj postupak se često koristi i za procjenu stanja srca za vrijeme trudnoće.

Ultrazvuk srca sa color dopplerom zahvaljujući novim tehničkim mogućnostima omogućava veliki broj informacija o srcu i srčanim strukturama kao što su: dimenzije srčanih šupljina,

  • dimenzije srčanog mišića,
  • njegova pokretljivost,
  • snaga srčanog mišića da istisne krv ka periferiji i da se relaksira,
  • funkcija srčanih zalisaka,
  • daje uvid u stanje perikarda (srčane kese).

Ekspertni ultrazvuk srca u poliklinici Atrijum

Ultrazvuk srca color doppler metodom omogućava uvid u brzine protoka krvi kroz srčana ušća i dijagnosticiranje urođenih ili stečenih srčanih mana. Ljekar koji mora biti adekvatno educiran za ovu vrstu dijagnostike, sondom ultrazvučnog aparata prelazi preko kože lijeve strane grudnog koša, pri čemu pacijent ne osjeća nikakvu bol. Pregled traje od 20 do 30 minuta, nakon toga pacijent dobija objašnjenje i pisani izvještaj. Naglasak je na tome da ekspertni ultrazvuk srca daje puno više informacija nego bazični.

Pokreljivost srčanog mišića

Ekspertni ultrazvuk srca se radi metodom konkretnog izračuna i kvantifikacije pokretljivosti srčanog mišića u tri smjera, a samo jedna četvrtina srca (lijeva komora) pregleda se u 17 dijelova, svaki posebno. Ovo je osobito bitan pregled i daje dodatne i punije informacije pacijentima koji su imali infarkt srca, koji imaju anginu pectoris, povišen krvni pritisak i srčano zatajenje.

Tako procijenjeno smanjenje pokretljivosti srčanog mišića može ukazivati na veliku vjerovatnoću začepljenja ili suženja određene arterije koja opskrbljuje srčani mišić.

Do sada se ovakav pregled krvnih sudova srca radila samo koronarografijom, sada imamo ultrazvučni pregled koji može dati adekvatne podatke i pacijenta poslati na eventualnu terapijsku koronarografiju, što bi podrazumijevalo stavljanje stenta.

Ekspertni ultrazvuk srca može zamjeniti koronarografiju

Veliki broj pacijenata ovom metodom može izbjeći koronarografiju (kateterizaciju), a radi se o pacijentima kojima je za dijagnozu potrebna takva procedura.

Osim toga veoma je važno da je ekpertni ultrazvuk srca, jednako kao i bazički ultrazvučni pregled , bezbjedan za pacijenta, bezbolan, bez štetnog zračenja i bez korištenja kontrastnih sredstava, a za njega nije potrebna nikakva posebna priprema.

Ultrazvuk srca ekspertnom metodom daje trenutno najkompletniju sliku o srcu, a koja ne zahtijeva invazivan pristup pri kojem bi se pacijent izlagao zračenju, kontrastnim sredstvima, boravku u bolnici i posebnoj pripremi za pregled.

Značajno je spomenuti i kako je ovakav pregled standard za pacijente poslije ugrađenih stentova, bay pass-a, za procjenu aortne stenoze i njeno dalje praćenje te za onkološke pacijente, pacijente sa srčanim zatajenjem i hipertrofijom (zadebljanjem) srčanog mišića nastalom bilo sportski, bilo patološki.

Recepcija

Povezane usluge iz iste oblasti