Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Neurologija

Neurologija

Grana medicine koja se posebno bavi opisom i objašnjenjem kliničke slike bolesti koje su prouzrokovane patološkim procesima i lezijama u određenim strukturama nervnog sistema ili poremećajima u njihovom funkcionisanju naziva se neurologija.

Neurologija podrazumijeva medicinsku specijalnost koja se bavi proučavanjem i liječenjem poremećaja živčanog sistema, uključujući mozak, kičmenu moždinu, živce i mišiće. Neurolozi su specijalisti koji dijagnosticiraju i liječe razne neurološke bolesti, uključujući epilepsiju, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest, moždani udar, migrenu, neuropatiju i druge srodne bolesti.

Također, neurologija podrazumijeva i proučavanje funkcija živčanog sistema u cilju pokušaja razumijevanja kako se procesi u živčanom sistemu odražavaju na ponašanje i misaone procese. Za takve analize, neurolozi koriste niz tehnoloških metoda za dijagnosticiranje i liječenje neuroloških bolesti, uključujući EEG, CT; MRI i PET skeniranje.

Neurologija u Poliklinici Atrijum

Neurološka konsultacija u našoj klinici počinje uzimanje kompletne medicinske anamneze i neurološkim pregledom. U toku uzimanja anamnestičkih podataka, prikupljamo informacije o Vašim trenutnim tegobama ili bolestima, razlozima za konsultaciju neurologa, dosadašnjim bolestima, boravcima u bolnici, operativnim zahvatima, ličnim i socijalnim karakteristikama, lijekovima koje uzimate i eventualnim alergijama na lijekove, te bolestima u porodici.

Nakon uzimanja anamnestičkih podataka i obavljanja odgovarajućih dijelova pregledca, neurolog obično već bolje razumije o kakvim je tegobama kod Vas riječ ili zna kakva bi dodatna ispitivanja trebalo provesti. Dodatna dijagnosička ispitivanja mogu pomoći neurologu da potvrdi dijagnozu i lakše isplanira specifični plan liječenja.

U Poliklinici Atrijum pacijenti mogu obaviti sljedeće usluge:

  • Radiologija (CT i RTG dijagnostika)
  • Kompletan neurološki pregled
  • Psihijatrijski pregled

Pored ovih važnih pregleda, neurologija je važna i kao grana medicine koja se bavi razumijevanjem ljudskog ponašanja i svijesti, naprimjer kognitivnih funkcija, pamćenja, učenja, životnog vijeka živčanih stanica i slično. Naučnici koji proučavaju ovu granu medicine koriste nedavni napredak u neuro-nauci, kako bi stvorili nove terapije koje se temelje na razumijevanju i nauci o živčanom sistemu.

Uz to, neurolozi su uključeni u istraživanje i pronalazak novih terapija za različite neurološke i psihijatrijske poremećaje. Većina tih novih tehnologija temelji se na staničnoj terapiji, genetskoj terapiji, neurostimulaciji, itd.

U cjelini, neurologija je vrlo zanimljiva i važna grana medicine. Neurolozi igraju ključnu ulogu u otkrivanju, liječenju i prevenciji neuroloških poremećaja, a vrlo je važno da nastave istraživati i razvijati nove tehnologije.

Koji su najčešći simptomi neuroloških problema?

Najčešći simptomi neuroloških problema uključuju glavobolje, vrtoglavice, trnce, utrnulost, drhtavice, napade, gubitak osjeta, oštećenje govora i poteškoće s kretanjem.

Koje su najčešće neurološke bolesti?

Najčešće neurološke bolesti uključuju migrene, epilepsiju, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, neuropatiju, moždani udar i demenciju.

Koje su mogućnosti liječenja neuroloških problema?

Liječenje neuroloških problema ovisi o uzroku i simptomima problema. Mogućnosti liječenja uključuju lijekove, operaciju, fizikalnu terapiju, rehabilitaciju i psihološku podršku.

Povezane usluge iz iste oblasti