Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Oftalmologija

Oftalmologija

Oftalmologija je nauka o o očima i bavi se prevencijom, dijagnostikom i liječenjem očnih stanja i bolesti. Najčešće bolesti oka i pomoćnih organa oka u našoj populaciji su kratkovidost i dalekovidost, upale vežnjače (konjunktivitisi) virusnog, bakterijskog ili alergijskog porijekla, upale očnih kapaka (blepharitisi), katarakta – zamućenje očnog sočiva, glaukom, povrede oka, bolesti mrežnjače (retinopatije), bolesti mišića pokretača oka, bolesti očnog živca itd.

Čemu služi oftalmologija u našim životima?

Tegobe zbog kojih bi trebalo da se pacijent javi na oftalmološki pregled obuhvataju pad vida na jednom ili oba oka, bol u oku, crvenilo oka ili kapaka, povrede oka, uočene promjene na oku i očnim kapcima, suhoća oka itd. Pored toga pregled bi trebalo da obave i pacijenti u okviru praćenja hroničnih i sistemskih bolesti koje ne potiču primarno od oka, ali mogu dovesti do oštećenja vidne funkcije kakve su arterijska hipertenzija, šećerna bolest, bolesti štitne žlijezde, sistemski lupus, reumatoidni artritis, sarkoidoza itd.

Oftalmolog vidi prve promjene brojnih bolesti i stanja i zato usko sarađuje sa mnogim specijalistima (internista, neurolog, dermatolog, otorinolaringolog, pedijatar itd.). Oftalmolozi savjetuju i redovne preglede i provjere oka za djecu i odrasle bez obzira da li imaju tegobe ili ne. Također, oftalmološki pregled čini dio sistematskog pregleda za vozače i za zaposlenje.

Oftalmološki pregled počinje razgovorom sa pacijentom gdje on izlaže svoje tegobe sa vidom (ukoliko ih ima), a ljekar postavlja ciljana pitanja kako bi dobio što više informacija od značaja. Zatim se prelazi na tzv. fizikalni pregled tokom koga oftalmolog po utvrđenom redoslijedu i uz pomoć oftalmoloških instrumenata i aparata pregleda oko i pomoćne organe. To obuhvata određivanje vidne oštrine i eventualno pripisivanje naočara, pregled prednjeg segmenta oka (kapaka, vežnjače, rožnjače, dužice, zjenice, sočiva i očnih komora), mjerenje očnog pritiska i pregled zadnjeg segmenta oka (očnog dna).

Ukoliko situacija to nalaže, ljekar može pacijenta radi postavljanja prave dijagnoze poslati na dodatna ispitivanja kao što su ultrazvuk oka, KVP, HRT, OCT, GDx, FA, FFA.

Najčešća pitanja

Koliko često trebam ići na pregled kod oftalmologa?

Preporučuje se da se redovno obavlja oftalmologija kao pregled, osobito nakon 40. godine života, kada se povećava rizik od različitih problema s vidom. Preporučuje se da se pregledaju oči svake dvije do četiri godine, ovisno o dobi i zdravstvenom stanju očiju. Ako imate bilo kakve simptome ili probleme s vidom, poput zamagljenog vida, suhoće očiju, bolova ili iritacije, važno je odmah se obratiti oftalmologu.

Što uključuje oftalmološki pregled?

Oftalmološki pregled uključuje niz testova i pregleda kako bi se provjerilo zdravlje očiju i vida. To može uključivati testiranje vida, provjeru refrakcije, provjeru vida po bojama, pregled prednjeg i stražnjeg dijela oka, mjerenje očnog tlaka i druge testove po potrebi.

Koje bolesti očiju mogu liječiti oftalmolozi?

Oftalmolozi su specijalizirani za liječenje problema s vidom i bolesti očiju, poput kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma, katarakte, glaukoma, makularne degeneracije, dijabetičke retinopatije, keratokonusa i drugih.

Je li operacija oka sigurna?

Operacija oka može biti sigurna i učinkovita za liječenje određenih problema s vidom, poput katarakte ili glaukoma. Međutim, kao i kod svake operacije, postoji određeni rizik od nuspojava ili komplikacija. Važno je potražiti kvalificiranog oftalmologa i razgovarati s njim o rizicima i koristima operacije prije nego što se odlučite za nju.

Kako mogu zaštititi svoje oči od oštećenja?

Postoje mnogi načini zaštite očiju od oštećenja, uključujući nošenje zaštitnih naočala kada se radi s opasnim hemikalijama ili oruđima, nošenje sunčanih naočala koje blokiraju UV zrake, smanjenje vremena provedenog gledajući u zaslon računala ili telefona, češće treptanje i smanjenje napetosti očiju. Redovito održavanje zdravog načina života, uključujući zdravu prehranu i dovoljno sna, također može pomoći u održavanju vida.

Recepcija

Povezane usluge iz iste oblasti