Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Porodična medicina

Intraartikularna injekcija

Intraartikularna injekcija je medicinski postupak kojim se lijek ubrizgava izravno u zglob. Ovaj postupak se najčešće koristi za liječenje bolova i upale u zglobovima, kao što su koljeno, kuk ili ramena.

Kako se izvodi i šta znači intraartikularna injekcija?

Intraartikularna injekcija obično se izvodi ambulantno, što znači da pacijent može otići kući isti dan nakon postupka. Postupak se provodi u ordinaciji ili u ambulantnoj ustanovi pod nadzorom medicinskog osoblja.

Evo nekoliko čestih pitanja i odgovora u vezi s intraartikularnom injekcijom:

Koji se lijekovi obično koriste za intraartikularne injekcije?

Za intraartikularne injekcije koriste se razni lijekovi, uključujući kortikosteroide, hijaluronsku kiselinu i anestetike. Ovisno o specifičnoj indikaciji, medicinski stručnjak će odabrati najprikladniji lijek.

Kako se provodi postupak intraartikularne injekcije?

Postupak obično započinje čišćenjem područja uboda. Nakon toga, medicinski stručnjak će upotrijebiti iglu kako bi injicirao lijek izravno u zglob. Nakon postupka, pacijent će ostati pod nadzorom nekoliko minuta kako bi se osiguralo da nema nuspojava ili reakcija na lijek.

Koliko često se može provoditi postupak intraartikularne injekcije?

Ovisno o specifičnoj indikaciji, postupak intraartikularne injekcije može se ponavljati nekoliko puta u godini. Važno je razgovarati s medicinskim stručnjakom o učestalosti i potrebi za ponavljanjem postupka.

Kako se pacijenti mogu pripremiti za postupak intraartikularne injekcije?

Prije postupka, pacijenti bi trebali razgovarati sa svojim medicinskim stručnjakom o svojim zdravstvenim problemima, lijekovima koje trenutno uzimaju i o svim drugim pitanjima koja ih zanimaju. Također bi trebali slijediti upute medicinskog stručnjaka o tome trebaju li jesti ili piti prije postupka i trebaju li prekinuti uzimanje nekih lijekova.

Jesu li nuspojave uobičajene nakon postupka intraartikularne injekcije?

Nuspojave nakon postupka su rijetke, ali mogu uključivati ​​bol u zglobu, oticanje, crvenilo, infekcije i alergijske reakcije na lijek. Pacijenti bi, ukoliko primijete bilo kakve nuspojave, odmah o njima obavijestiti svog ljekara.

Intraartikularna injekcija se obično koristi za liječenje bolova i upala u zglobovima. Najčešće se primjenjuje u liječenju sljedećih stanja:

  1. Osteoartritis – degenerativna bolest zglobova koja uzrokuje bol, ukočenost i smanjenu pokretljivost zglobova.
  2. Reumatoidni artritis – autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova i oštećenje hrskavice.
  3. Bursitis – upala burze, male vrećice ispunjene tekućinom koja štiti zglobove.
  4. Tendinitis – upala tetiva, povezujućeg tkiva koje povezuje mišiće s kostima.
  5. Sinovitis – upala sinovijalne membrane, koja je tanki sloj tkiva koji oblaže unutarnju stranu zglobne kapsule.
  6. Trauma zglobova – povrede zglobova uzrokovane padovima, nesrećama ili drugim traumama koje mogu uzrokovati bol i upalu.
  7. Adhezije – stanje u kojem se hrskavica i druge strukture unutar zgloba lijepe zajedno, što uzrokuje bol i ograničenu pokretljivost.

Važno je napomenuti da se intraartikularna injekcija ne koristi za liječenje uzroka bolesti, već za ublažavanje simptoma poput boli i upale. Potrebno je razgovarati s medicinskim stručnjakom o najboljem tretmanu za određenu bolest ili stanje.

Povezane usluge iz iste oblasti