Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ortopedija

Ortopedski pregled

Ortopedski pregled je pregled koji obavlja ortoped, ljekar specijaliziran za dijagnozu i liječenje poremećaja mišićno-koštanog sistema. Ovaj pregled obično uključuje detaljan pregled pacijentove historije bolesti, fizički pregled i, ako je potrebno, radiološke pretrage (npr. rendgenske snimke, magnetska rezonanca ili CT skeniranje) kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Ortopedski pregled se može provesti iz različitih razloga, kao što su bolovi u zglobovima, kostima ili mišićima, povrede, urođene ili stečene deformacije i drugi problemi koji mogu utjecati na funkciju mišićno-koštanog sistema. Na temelju rezultata pregleda, ortoped može preporučiti različite terapijske mjere, uključujući lijekove, fizikalnu terapiju, ortopedska pomagala, hirurške zahvate ili druge oblike liječenja koji su najprikladniji za svakog pojedinog pacijenta.

Šta je važno znati kada se spremate za ortopedski pregled?

Važno je znati da ortopedski pregled obično uključuje detaljan razgovor s pacijentom kako bi se utvrdila historija bolesti i simptomi koji se javljaju. Stoga, pripremite se da opisujete svoje simptome, kao i kada su počeli, koliko dugo traju i kako utječu na vašu svakodnevnu aktivnost.

Tokom pregleda, ortoped će pažljivo pregledati područje koje uzrokuje simptome, kao i okolna područja, kako bi se utvrdilo postoji li bilo kakva oteklina, crvenilo ili drugi znakovi koji bi mogli ukazivati na povredu ili poremećaj.

U nekim slučajevima, ortoped će preporučiti dodatne pretrage, kao što su radiološke pretrage, kako bi se utvrdila dijagnoza. Važno je napomenuti da će ortoped uzeti u obzir cijelu kliničku sliku prije donošenja dijagnoze i preporučivanja liječenja.

Također je važno biti otvoren i iskren s ortopedom tijekom pregleda, odgovarati na pitanja i postavljati vlastita pitanja kako biste bolje razumjeli svoje stanje i mogućnosti liječenja.

Šta mogu očekivati tokom ortopedskog pregleda?

Tokom ortopedskog pregleda možete očekivati da će vam ortoped postavljati pitanja o vašoj bolesti, simptomima i aktivnostima koje pogoršavaju simptome. Ljekar će također provesti fizički pregled, možda će vas zamoliti da se pomaknete na određeni način kako bi provjerio vašu pokretljivost i stabilnost, i može vam preporučiti dodatne pretrage kao što su rendgenske snimke ili magnetska rezonanca.

Trebam li se pripremiti za ortopedski pregled?

Da, preporučuje se da se pripremite za ortopedski pregled tako što ćete prikupiti sve potrebne medicinske informacije o svojoj bolesti i lijekovima koje trenutno uzimate. Također, trebate razmisliti o svim simptomima i pitanjima koje želite postaviti ortopedu kako biste mogli dobiti tačnu dijagnozu i liječenje.

Koliko dugo traje ortopedski pregled?

Trajanje ortopedskog pregleda ovisi o složenosti problema i može varirati od 15 minuta do nekoliko sati. Ako se radi o jednostavnijem problemu, pregled obično traje oko 30 do 45 minuta.

Koje su mogućnosti liječenja nakon ortopedskog pregleda?

Moguće opcije liječenja nakon ortopedskog pregleda ovise o dijagnozi. To može uključivati ​​lijekove, fizikalnu terapiju, ortopedska pomagala, hirurške zahvate ili druge oblike liječenja koji su najprikladniji za svakog pojedinog pacijenta. Vaš ortoped će vam dati preporuku na temelju vaše dijagnoze i općeg zdravstvenog stanja.

Povezane usluge iz iste oblasti