Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Porodična medicina

Previjanje

Previjanje je postupak stavljanja medicinskih zavoja ili obloga na rane ili povrijeđena područja kako bi se ubrzao proces ozdravljenja i spriječilo daljnje širenje infekcija. Postupak previjanja provode medicinski stručnjaci, kao što su medicinske sestre ili ljekari, i to obično u bolnicama, klinikama ili ambulantama.

Koje korake podrazumijeva previjanje?

  1. Dezinfekcija rane – medicinski stručnjak će očistiti ranu od bilo kakvog prljavštine i odstraniti eventualne nečistoće, kako bi se spriječilo širenje infekcije.
  2. Postavljanje medicinskog obloga – medicinski stručnjak će pažljivo postaviti medicinski oblog preko rane, kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije i kako bi se ubrzao proces ozdravljenja.
  3. Pričvršćivanje zavoja – medicinski stručnjak će pažljivo pričvrstiti zavoj preko medicinskog obloga kako bi ga držao na mjestu.
  4. Praćenje rane – nakon postavljanja zavoja, medicinski stručnjak će redovito pregledavati ranu kako bi se osiguralo da se ozdravljenje odvija bez komplikacija i kako bi se osiguralo da je zavoj uvijek čist i suh.

Previjanje se može provoditi na različite načine, ovisno o vrsti rane i stepenu ozbiljnosti povrede. Ponekad se koriste posebni medicinski uređaji poput VAC terapije koji pomažu u procesu ozdravljenja.

Uopćeno govoreći, previjanje se koristi za zaštitu i liječenje otvorenih rana i oštećenja kože, ali i kao pomoć u sprečavanju infekcija, smanjenju bolova i ubrzanju procesa ozdravljenja rana. Uobičajeno je da se zavoj mijenja svaka dva do tri dana, u zavisnosti od vrste rane i stepena ozbiljnosti povrede. Medicinski stručnjak će pregledati ranu tokom svake promjene zavoja kako bi se osiguralo da se proces ozdravljenja i zacijeljenja rane odvija bez komplikacija i kako bi se osiguralo da je zavoj uvijek čist i suh.

Trajanje previjanja ovisi o ozbiljnosti rane i procesu ozdravljenja. Medicinski stručnjak će pratiti napredak ozdravljenja i procijeniti kada se zavoj može ukloniti

Komplikacije previjanja su rijetke, ali mogu uključivati ​​iritaciju kože, alergijske reakcije na materijale za previjanje, infekcije rane ili smanjenu cirkulaciju krvi u ekstremitetima ako je zavoj previše čvrst.

Postupak previjanja se najbolje obavlja pod nadzorom medicinskih stručnjaka. Ako se odlučite samostalno obaviti previjanje, važno je da imate pravilne materijale i alate te da pažljivo pratite upute medicinskog stručnjaka.

Povezane usluge iz iste oblasti