Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Individualno psihološko savjetovanje

Psihološko Savjetovanje

Psihološko savjetovanje je proces tijekom kojeg pojedinac radi s stručnjakom za mentalno zdravlje kako bi istražio, razumio i rješavao poteškoće koje doživljava. Cilj je poboljšati emocionalno dobrostanje, olakšati donošenje odluka te razvijati strategije za suočavanje sa životnim izazovima.

Cilj psihološkog savjetovanja:

Cilj psihološkog savjetovanja je pružiti podršku pojedincu u razumijevanju vlastitih misli, osjećaja i ponašanja. Stručnjaci za mentalno zdravlje pružaju siguran prostor gdje pojedinci mogu otvoreno razgovarati o svojim problemima, a terapeut ih usmjerava prema otkrivanju rješenja ili strategija za bolje suočavanje.

Kako se obavlja psihološko savjetovanje:

 1. Inicijalna procjena: Prvi susret često uključuje procjenu ciljeva, očekivanja i trenutačnih izazova klijenta. Terapeut će postaviti pitanja kako bi bolje razumio kontekst i prilagodio pristup.
 2. Razvoj odnosa: Izgradnja povjerenja između klijenta i terapeuta ključna je za uspješno savjetovanje. Otvorenost, empatija i razumijevanje su ključne komponente terapeutske veze.
 3. Istraživanje problema: Kroz razgovor, terapeut pomaže klijentu istraživati korijene problema, identificirati obrasce ponašanja i razumjeti kako misli utječu na osjećaje i ponašanja.
 4. Postavljanje ciljeva: Na temelju identificiranih problema, zajedno se postavljaju realni ciljevi za rad tijekom savjetovanja.
 5. Primjena terapijskih metoda: Terapeut koristi različite terapijske metode, poput kognitivno-bihevioralne terapije, gestalt terapije ili psihoanalize, ovisno o potrebama klijenta.
 6. Razvoj samopomoći: Kroz proces savjetovanja, klijent uči strategije za rješavanje problema, suočavanje sa stresom i razvoj emocionalne otpornosti.

Stanja koja se mogu liječiti:

Psihološko savjetovanje je učinkovito u tretiranju širokog spektra poteškoća, uključujući, ali nisu ograničene na:

 1. Anksioznost i depresija: Psihološko savjetovanje pruža alate za upravljanje anksioznošću i depresijom te pomaže identificirati korijene tih problema.
 2. Problemi u vezi: Terapeuti pružaju podršku pojedincima ili parovima koji se suočavaju s konfliktima, komunikacijskim problemima ili gubicima.
 3. Stres i suočavanje sa životnim promjenama: Savjetovanje pomaže u razvoju zdravih strategija suočavanja s izazovima i promjenama u životu.
 4. Samopouzdanje i samoprihvaćanje: Kroz razgovor i rad na ciljevima, pojedinci mogu razviti veće samopouzdanje i poboljšati sliku o sebi.
 5. Traumatska iskustva: Psihološko savjetovanje može pomoći pojedincima u procesuiranju traumatskih iskustava i razvoju mehanizama za prevladavanje trauma.

Važno je napomenuti da je psihološko savjetovanje prilagođeno individualnim potrebama i da je suradnja između klijenta i terapeuta ključna za postizanje uspjeha u terapiji.

Vremenska dužina liječenja:

Trajanje psihološkog savjetovanja varira ovisno o mnogim faktorima, uključujući vrstu problema, ciljeve terapije i individualne potrebe. Kratke intervencije mogu trajati nekoliko tjedana, dok se dugotrajnije terapije mogu protezati kroz nekoliko mjeseci ili čak godina.

Psiholog u poliklinici Atrijum

U poliklinici Atrijum, pružamo visokokvalitetnu brigu o mentalnom zdravlju kako bismo Vam pomogli da ostvarite svoje najbolje stanje uma, tijela i duha.

Na čelu naše prakse je iskusni klinički psiholog, M.Clin.Psy Ilda Bukva. Sa stručnošću i suosjećanjem, Ilda se predano bavi pacijentima svih dobnih skupina i pruža individualiziranu njegu prilagođenu vašim specifičnim potrebama i ciljevima.

Uz bogato iskustvo i stručnost, Ilda integrira različite terapijske pristupe kako bi osigurala holistički pristup Vašem mentalnom zdravlju. Bilo da se suočavate s anksioznošću, depresijom, traumatskim iskustvima ili bilo kojim drugim izazovom, psiholog u poliklinici Atrijum će Vas podržati na vašem putu prema oporavku i blagostanju.

Rezevisati svoj termin u poliklinici Atrijum možete pozivom na broj 033 467 444.

M.Clin.Psy Ilda Bukva

Povezane usluge iz iste oblasti