Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Pulmologija

Pulmologija

Pulmologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom bolesti dišnih organa, kao što su pluća, bronhiji, dušnik i plućne ovojnice. Ova specijalnost se bavi raznim bolestima dišnih organa, uključujući i astmu, bronhitis, emfizem, pneumoniju, teška plućna oboljenja kao što suhronična opstruktivna plućna bolest i rak pluća.

Pulmologija se, također, bavi i poremećajima spavanja, kao što su apneja ili pak loša kvaliteta sna, od kojih svi mogu utjecati i na zdravlje dišnih organa.

Pulmologija – spas za disanje

Liječenje bolesti dišnih organa uključuje terapiju lijekovima, korištenje inhalatora, fizioterapija, liječenje kiseonikom, hirurgiju i druge metode liječenja. U takvim slučajevima pulmologija igra ključnu ulogu pri održavanju zdravlja dišnih organa i prevenciji ozbiljnih komplikacija dišnih organa.

Stoga su i pulmolozi specijalisti koji se bave prevencijom, dijagnostikom i liječenjem bolesti respiratornog sistema, a neke od najčešćih bolesti koje su predmet liječenja ove grane medicine su: astma, bronhitis, emfizem, pneumonija, rak pluća i tuberkuloza.

Pulmolozi su specijalizirani za dijagnosticiranje bolesti koje se odnose na pluća, kašalj, otežano disanje, bol u prsima i iznenadni gubitak daha. Oni prakticiraju različite metode dijagnostike, uključujući i testove plućne funkcije, rendgenske pretrage, CT skeniranje, bronhoskopiju, biopsiju pluća i mnoge druge.

Liječenje plućnih bolesti može uključivati uporabu lijekova za smanjenje upale, bronhodilatatore, kortikosteroide, antibiotike i druge terapije. Također, vrlo često pulmolozi preporučuju i promjene u životnom stilu pacijenata sa poteškoćama u respiratornom sistemu, kao što su prestanak konzumiranja cigareta, uvođenje zdrave prehrane ili dodatn etjelesne aktivnosti.

Zašto je pulmologija važna?

Pulmologija je važna grana medicine jer su plućna oboljenja podložna brojnim faktorima i rizicima iz naše svakodnevne okoline, te je respiratorni sistem svake osobe ugrožen zbog tih faktora. Neki od najčešćih koje primijetimo su zagađenje zraka, pušenje, infekcije i genetski faktori.

Upravo zbog toga je važno pravovremeno otkrivanje i liječenje ovih bolesti, zbog čega pulmologija i specijalisti ove grane medicine igraju važnu ulogu u sprečavanju i liječenju plućnih bolesti, te pomažu pacijentima da žive zdravijim životom.

Postoje li nuspojave od pulmoloških pregleda?

Kao u svakoj grani medicinske prakse, postoje određeni rizici i potencijalne nuspojave u pulmologiji. Ovi rizici mogu varirati ovisno o specifičnoj dijagnostičkoj ili terapijskoj metodi koja se koristi.

Primjeri rizika i nuspojava koje se mogu pojaviti u pulmologiji uključuju alergijske reakcije na lijekove, komplikacije pri dijagnostičkim postupcima kao što su bronhoskopija ili torakocenteza, pogoršanje disanja i rizik od infekcije pluća usljed dugotrajnog korištenja respiratornih uređaja.

Rizici i nuspojave mogu se smanjiti primjenom pravilnih protokola kada su dijagnostički i terapijski postupci u pitanju, kao i provođenjem pažljivog praćenja pacijenata tijekom i nakon liječenja. Važno je da se pacijenti informiraju o mogućim rizicima i nuspojavama, te da razgovaraju sa svojim pulmologom o njihovoj individualnoj situaciji i planu liječenja.

Šta su najčešće bolesti dišnog sustava?

Najčešće bolesti dišnog sustava su astma, bronhitis, upala pluća, pneumonija i rak pluća.

Kako se dijagnosticira plućna bolest?

Plućne bolesti se dijagnosticiraju uz pomoć medicinskih dijagnostičkih postupaka poput rendgenskih snimki pluća, CT skeniranja, spirometrije i bronhoskopije.

Kada je potrebno potražiti pomoć pulmologa?

Potrebno je potražiti pomoć pulmologa kada se pojave simptomi kao što su otežano disanje, kašalj, bolovi u prsima i drugi simptomi koji ukazuju na probleme s dišnim sustavom. Također, potrebno je redovito odlaziti na preventivne preglede kako bi se otkrile eventualne bolesti u početnoj fazi.

Povezane usluge iz iste oblasti