Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Pulmologija

Pulmološki pregled

Pulmološki pregled je medicinski pregled koji se obavlja radi procjene zdravlja pluća, dišnog sistema i povezanih organa. Pregled obično provodi pulmolog ili ljekar opće prakse specijaliziran za respiratornu medicinu.

Tokom pulmološkog pregleda ljekar će obaviti opći fizički pregled, uključujući slušanje pluća i srca, mjerenje krvnog pritiska, otkucaja srca i kisika u krvi. Također će pitati pacijenta o njegovim ili njezinim simptomima, historijatu bolesti i porodičnoj anamnezi. Na temelju tih informacija ljekar može preporučiti daljnje testove i postupke.

Šta podrazumijeva pulmološki pregled?

Neki od testova koje ljekar može preporučiti tokom pulmološkog pregleda uključuju:

  • Spirometrija: Test koji mjeri količinu zraka koju pacijent može udahnuti i izdahnuti, brzinu disanja i druge parametre koji pomažu u procjeni funkcije pluća.
  • Test opterećenja pluća: Test koji mjeri funkciju pluća tijekom vježbanja ili fizičkog napora.
  • Bronhoskopija: Postupak koji koristi fleksibilni endoskop za pregled dišnih putova.
  • CT skeniranje pluća: Snimanje rendgenskim zrakama koje daje detaljne slike pluća.
  • Biopsija pluća: Postupak u kojem se mali uzorak tkiva pluća uzima radi daljnje analize.

Pulmološki pregled može se provesti radi dijagnosticiranja različitih respiratornih bolesti, uključujući astmu, KOPB, pneumoniju, rak pluća i druge probleme. Također se može preporučiti osobama koje puše ili imaju historiju izloženosti štetnim tvarima koje mogu utjecati na plućnu funkciju.

Važno je napomenuti da se pulmološki pregled može razlikovati ovisno o potrebama pacijenta i mogućim simptomima. Važno je obavijestiti svog ljekara o bilo kakvim simptomima ili poteškoćama s disanjem kako bi se pravovremeno dijagnosticirale i liječile eventualne bolesti pluća.

Kako se pripremiti za pulmološki pregled?

Prije pregleda, možda ćete morati obaviti neke testove, poput spirometrije ili CT skeniranja pluća. Ljekarće vam dati upute o tome kako se pripremiti za ove testove, ako su potrebni. Također je dobro imati popis svih lijekova koje uzimate, uključujući vitamine i dodatke prehrani, kako bi ljekar mogao procijeniti eventualne interakcije.

Koliko dugo traje pulmološki pregled?

Pulmološki pregled obično traje između 30 i 60 minuta, ovisno o vrsti pregleda i koliko je testova potrebno obaviti.

Što se događa ako se otkrije problem?

Ako ljekar otkrije problem tokom pregleda, možda će preporučiti daljnje testove ili postupke kako bi se utvrdila dijagnoza. Također će preporučiti najbolji tretman za rješavanje problema.

Koje su moguće komplikacije pulmološkog pregleda?

Pulmološki pregledi obično su sigurni i nisu povezani s komplikacijama. Međutim, ako se obavlja bronhoskopija ili biopsija pluća, postoji mali rizik od infekcije, krvarenja ili oštećenja pluća.

Mogu li se redovno obavljati pulmološki pregledi?

Ako imate problema s plućima ili ste izloženi štetnim tvarima, ljekar može preporučiti redovne pulmološke preglede kako bi se pratila funkcija vaših pluća i rano otkrivali mogući problemi. Važno je razgovarati sa svojim ljekarom kako bi se utvrdilo koliko često treba obavljati preglede.

Povezane usluge iz iste oblasti