Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Radiologija

Radiologija

Radiologija je grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem bolesti putem upotrebe različitih oblika jonizirajućeg i nejonizirajućeg zračenja. Radiolozi koriste različite tehnologije, uključujući rendgenske snimke, magnetsku rezonancu, ultrazvuk, tomografiju i druge vrste skeniranja, kako bi dobili slike unutar tijela pacijenta.

Za šta se koristi radiologija?

Jedna od najčešćih primjena radioloških tehnologija je u dijagnostici različitih bolesti i stanja. Rendgenske snimke koriste se za prepoznavanje prijeloma kostiju i plućnih problema, dok se magnetska rezonancija koristi za identifikaciju abnormalnosti u mozgu i drugim dijelovima tijela. Ultrazvučni pregledi koriste se za dijagnosticiranje problema u maternici i drugim organima u trbušnoj šupljini.

Radiologija je napredna i važna grana medicine koja pomaže u dijagnosticiranju različitih bolesti i stanja. Stručnjaci u ovoj oblasti su visoko obrazovani i uvijek prate napredak u tehnologiji i načinima primjene učinkovitih dijagnostičkih i terapijskih tehnologija.

Radiološki centar Poliklinike Atrijum raspolaže sa:

  • (MSCT) 160 slice Toshiba Aquilion Prime
  • Digtalni univerzalni RTG aparat
  • Digitalni mamograf
  • Ultrazvuk

Digtalni univerzalni RTG aparat

Digtalni univerzalni RTG aparat pored standardnih snimaka, mogu se obaviti i pretrage fluoroskopije (dijaskopije) tokom koje se u realnom vremenu na monitoru prati stanje unutarašnjih organa, a posebno ako se aplicira kontrast koji pomaže da se unutrašnji organi bolje diferenciraju jedan od drugoga čime se dobiva bolja i kvalitetnija analiza dobivenih informacija. Radiološke procedure koje se rade u našem centru za radiološku dijagnostiku su sve vrste standardnih i specijalnih snimanja kostiju i zglobova, snimanje torakalnih organa, fluoroskopija (dijaskopija) i snimanje unutrašnjih organa toraksa i abdomena uz pomoć oralnih i intravenoznih kontrastnih sredstava.

RTG pretrage koje se mogu obaviti u poliklinici Atrijum su :

Cjevnovnik RTG pretraga možete pogledati OVDJE

(MSCT) 160 slice Toshiba Aquilion Prime

Pored RTG aparata radiološki centar Atrijum posjeuje kompjuteriziranu tomografiju (MSCT) 160 slice Toshiba Aquilion Prime. Doza zračenja na savremenom CT uređaju je manja za 75% u odnosu na standardni CT uređaj.

Princip rada CT uređaja bazira se na slabljenju i atenuaciji rendgenskih zraka koje prolaze kroz snimani dio tijela. Nakon prolaska kroz tkiva različitih organa, oslabljeno zračenje pada na detektore koji ga pretvaraju u električne signale proporcionalne atenuaciji snimanog objekta. Iz niza takvih projekcija nastalih za vrijeme rotacije RTG cijevi i detektora, složenim matematičkim algoritmima uz pomoć računala rekonstruira se slika objekta i prikazuje u obliku slikovnog zapisa na monitoru kompjutera CT uređaja.

CT pretrage koje se mogu obaviti u poliklinici Atrijum su :

Cjenovnik CT pretraga možete pogledati OVDJE

Ultrazvuk

Ultrazvučna dijagnostika koja se može obaviti u poliklinici Atrijum Sarajevo je :

Digitalni mamograf

Mamografija je rendgenska metoda pregleda dojki. Obavlja se na posebno konstruiranom rendgenskom uređaju koji se zove mamograf, a služi isključivo za snimanje dojki i za zahvate koji se rade pod kontrolom mamografske slike. Zbog svoje jednostavnosti, cijene i korisnosti mamografija je još uvijek zlatni standard u otkrivanju raka dojke.

Radiologija može imati neke nuspojave na ljudsko tijelo, uključujući:

1. Izloženost jonizirajućem zračenju – U nekim vrstama radioloških studija poput CT i X-zraka, pacijenti su izloženi maloj količini jonizirajućeg zračenja. Iako je količina zračenja obično sigurna, može se nakupiti na dugoročnoj osnovi i povećati rizik od raka.

2. Alergijske reakcije – u nekim slučajevima, kontrastno sredstvo koje se koristi u radiološkim studijama može izazvati alergijske reakcije, uključujući osip, svrbež, otekline i poteškoće u disanju.

3. Neugodnosti – radiološki pregledi mogu biti neugodni. Na primjer, pacijentima se može tražiti da ostanu u neugodnom položaju toekom studije.

4. Ostali rizici – nakon nekih vrsta radioloških pregleda, poput angiografije, postoje rizici komplikacija poput krvarenja ili infekcije. Međutim, takve su komplikacije izuzetno rijetke.

Važno je da pacijenti razgovaraju sa svojim lljekarom kako bi bili upoznati sa svim mogućim nuspojavama i rizicima radioloških pregleda.

Šta su kontrastna sredstva u radiologiji?

Kontrastna sredstva su tvari koje se ubrizgavaju u tijelo prije radiološkog pregleda kako bi se poboljšala vidljivost određenih struktura u tijelu. Primjenjuju se u CT i MRI pregledima, angiografiji, kao i drugim postupcima.

Kako se pripremiti za radiološki pregled?

Priprema za radiološki pregled može varirati ovisno o vrsti pregleda. Vaš ljekar obično će Vas uputiti kako se pripremiti prije pregleda. Primjerice, za CT skeniranje ili rendgenski pregled, možda ćete morati slijediti posebnu dijetu i ne jesti ili piti nekoliko sati prije pregleda.

Je li radiološka procedura sigurna?

Radiološke procedure obično su sigurne i neinvazivne. Međutim, preporučuje se da trudnice izbjegavaju radiološke procedure ako nije apsolutno nužno, osim kada je radiografski pregled neophodan za dijagnosticiranje stanja koje može ugroziti zdravlje majke ili djeteta.

Radiologija

Povezane usluge iz iste oblasti