Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Color doppler donjih ekstremiteta

CDI – Color doppler ultrazvuk je slikovni test koji koristi zvučne valove kako bi prikazao kretanje krvi kroz krvne žile. Obični ultrazvuk također koristi zvučne valove za stvaranje slika struktura unutar tijela, ali ne može pokazati protok krvi. Vrsta doplera, poznata kao color doppler, koristi kompjuter da promijeni zvučne talase u različite boje. Ove boje pokazuju brzinu i smjer protoka krvi u realnom vremenu. Dopler ultrazvuk je procedura bez rizika i boli koja zahtijeva malo pripreme. Test pruža vašem doktoru važne informacije o protoku krvi kroz vaše glavne arterije i vene.

Šta je Color doppler donjih ekstremiteta?

Color doppler donjih ekstremiteta je dijagnostički postupak koji se koristi za procjenu protoka krvi u arterijama i venama donjih ekstremiteta. Ovaj postupak koristi ultrazvučnu tehnologiju i doppler efekt kako bi se prikazao protok krvi u žilama u boji na monitoru.

U nastavku pročitajte nekoliko ključnih informacija o Color doppleru donjih ekstremiteta:

Zašto se radi Color doppler donjih ekstremiteta?

Color doppler donjih ekstremiteta se obično radi kako bi se utvrdilo stanje cirkulacije u arterijama i venama donjih ekstremiteta. To može uključivati otkrivanje suženja ili blokade u arterijama ili venama, što može uzrokovati simptome poput boli u nogama, oteklina i umora u nogama. Također se može koristiti za praćenje protoka krvi nakon operacija na krvnim žilama ili kod bolesti poput varikoznih vena.

Kako se pripremiti za Color doppler donjih ekstremiteta?

Priprema za Color doppler donjih ekstremiteta obično nije potrebna. No, trebate obavijestiti svog ljekara ako uzimate lijekove koji utječu na cirkulaciju ili ako imate druge zdravstvene probleme koji mogu utjecati na rezultate pregleda.

Kako se provodi postupak Color dopplera donjih ekstremiteta?

Postupak o kojem govorimo sličan je drugim ultrazvučnim pregledima. Pacijent leži na leđima, a senzor koji koristi ultrazvučne valove lagano se nanosi na kožu donjih ekstremiteta. Senzor šalje ultrazvučne valove koji se odbijaju od krvnih žila i vraćaju se natrag na senzor. Ta informacija se zatim pretvara u boju na monitoru kako bi se prikazao protok krvi u žilama

Je li ova vrsta pregleda bolna?

Color doppler nogu je neinvazivni postupak koji obično nije bolan. Senzor koji se koristi za ultrazvuk je mali i obično ne uzrokuje nelagodu ili bol. Međutim, ako imate osjetljivost ili bol u nogama, možete osjetiti neku nelagodu tijekom postupka.

Koliko traje ova vrsta color dopplera?

Trajanje color dopplera donjih ekstremiteta obično traje oko 20-30 minuta, ovisno o složenosti pregleda.

Kome se preporučuje?

Color doppler donjih ekstremiteta obično se preporučuje osobama koje imaju simptome poput boli u nogama, oteklina, promjene boje kože ili čireva. Također se preporučuje ljudima koji imaju povećan rizik od bolesti krvnih žila, poput pušača, osoba s dijabetesom, povišenim krvnim tlakom ili povišenim razinama holesterola. Osim toga, postupak se može preporučiti i nakon operacije na krvnim žilama ili kod praćenja bolesti poput varikoznih vena.

Povezane usluge iz iste oblasti