Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Color doppler gornjih ekstremiteta

CDI – Color doppler ultrazvuk je slikovni test koji koristi zvučne valove kako bi prikazao kretanje krvi kroz krvne žile. Obični ultrazvuk također koristi zvučne valove za stvaranje slika struktura unutar tijela, ali ne može pokazati protok krvi. Vrsta doplera, poznata kao color doppler, koristi kompjuter da promijeni zvučne talase u različite boje. Ove boje pokazuju brzinu i smjer protoka krvi u realnom vremenu. Dopler ultrazvuk je procedura bez rizika i boli koja zahtijeva malo pripreme. Test pruža vašem doktoru važne informacije o protoku krvi kroz vaše glavne arterije i vene.

Šta podrazumijeva Color doppler gornjih ekstremiteta?

Color doppler gornjih ekstremiteta je dijagnostički postupak koji se koristi za pregled krvnih žila u rukama, odnosno gornjim ekstremitetima. Koristi se ultrazvuk visoke frekvencije i tehnologiju bojenog doplera kako bi se prikazala brzina i smjer protoka krvi kroz arterije i vene.

Riječ je o postupku koji je obično neinvazivan i bezbolan, te ljekari koji provode ovakvu vrstu pregleda senzor koji se koristi za pregledanje krvnih žila postavljaju na kožu ruku, a zatim primjenjujući blagi pritisak pomjeraju ovaj senzor kako bi se na što je moguće bolji način prikazale krvne žile pacijenta. Postupak color dopplera gornjih ekstremiteta sličan je drugim ultrazvučnim pregledima. Pacijent sjedi ili leži na krevetu, a senzor koji koristi ultrazvučne valove preko kože šalje ultrazvučne valove koji se odbijaju od krvnih žila i vraćaju se natrag na senzor. Ta informacija se zatim pretvara u boju na monitoru kako bi se prikazao protok krvi u žilama.

Ovakva vrsta pregleda omogućuje prikazivanje krvnog protoka u arterijama i venama u rukama pacijenata, kao i identificiranje bilo kakvih abnormalnosti, kao što su suženje ili blokada krvnih žila. Pregled se obično koristi za dijagnosticiranje stanja kao što su Ranaudova bolest, arteroskleroza i tromboza.

Kada je riječ o pripremama za ovaj pregled, najčešće nema uopće nikakve potrebe za nekim posebnim pripremama. Možda će vam ljekari savjetovati da ne nosite usku odjeću na rukama, jer to može ograničiti protok krvi. Sam Color doppler gornjih ekstremiteta traje između 30 i 60 minuta, zavisnosti od složenosti pregleda i potreba specifičnog pacijenta.

Color doppler gornjih ekstremiteta se obično preporučuje osobama koje imaju simptome kao što su bol, oticanje ili slabost u rukama, kao i onima koji su u riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Cijeli postupak color doppler gornjih ekstrepiteta obično je siguran i neinvazivan postupak koji ne uzrokuje ozbiljne nuspojave. Međutim, kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, mogu se javiti manje nuspojave poput nelagode tokom pregleda.

Povezane usluge iz iste oblasti