Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Color doppler renalnih arterija

CDI – Color doppler ultrazvuk je slikovni test koji koristi zvučne valove kako bi prikazao kretanje krvi kroz krvne žile. Obični ultrazvuk također koristi zvučne valove za stvaranje slika struktura unutar tijela, ali ne može pokazati protok krvi. Vrsta doplera, poznata kao color doppler, koristi kompjuter da promijeni zvučne talase u različite boje. Ove boje pokazuju brzinu i smjer protoka krvi u realnom vremenu. Dopler ultrazvuk je procedura bez rizika i boli koja zahtijeva malo pripreme. Test pruža vašem doktoru važne informacije o protoku krvi kroz vaše glavne arterije i vene.

Blokiran ili smanjen protok krvi kroz sužene dijelove arterija, koji mogu uzrokovati moždani udar, može se otkriti uz pomoć ovog ultrazvuka. Faktori rizika za moždani udar uključuju pušenje, unos soli, prekomjernu težinu, nedovoljno vježbanje, stres i uzimanje kontracepcijskih pilula. Ostali faktori rizika uključuju vaše godine, spol i genetiku.

Šta su renalne (bubrežne) arterije?

Renalne odnosno bubrežne arterije nose veliki volumen krvi od srca do bubrega. Bubrezi služe da filtriraju  višak tekućine i otpad iz krvi. Imate dvije bubrežne arterije. Desna renalna arterija opskrbljuje krvlju desni bubreg, dok lijeva arterija šalje krv lijevom bubregu. Bubrezi se nalaze u zadnjem dijelu abdomena (trbuha), odmah iznad struka.Svaka renalna arterija duga je oko 4 do 6 centimetara. Ove arterije počinju u trbušnoj aorti.

Svaka ova arterija ulazi u bubreg na mjestu koje se naziva bubrežni hilum. Ovo područje je ulazna i izlazna tačka za žile i živce koji ulaze u bubrege. Odatle se arterija grana u manje krvne žile kroz bubreg. Grane bubrežne arterije uključuju:

Nefrone: Krv iz bubrežne arterije teče u sićušne filtre u bubrezima koji se nazivaju nefroni.

Glomerule: Skupine sićušnih krvnih žila u svakom nefronu (glomeruli) omogućavaju otpadu i vodi da se pomaknu u tubule, koji filtriraju nečistoće. Proteini i krvne stanice ostaju u glomerulima.

Tubule: Dok tubuli uklanjaju otpad, krvne žile uz tubule ponovo upijaju filtriranu tekućinu zajedno s hranjivim tvarima i mineralima. Preostala tekućina i otpad u tubulima postaju urin.

Bubrežnu venu: Filtrirana krv napušta bubrege kroz bubrežnu venu kako bi cirkulirala vašim tijelom.

Color doppler renalnih arterija

S obzirom na veliku važnost bubrega za svaki organizam, o arterijama koje povezuju bubrege sa ostatkom tijela, odnosno srcem treba konstantno i pomno voditi računa i na svaki simptom koji ukazuje na problem sa ovim arterijama odmah reagovati. Color doppler, kao što smo već objasnili, najbolja je medicinska tehnika, kojom preko posebnog ultrazvuka doktor može saznati sve o vašim venama i arterijama, o njihovom stanju i je li potrebno početi sa liječenjem da bi se spriječili dalji i veći problemi, koji mogu nastati zbog suženja ili blokada, u ovom slučaju, renalnih arterija.

Recepcija

Povezane usluge iz iste oblasti