Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Radiologija

Mamografija

Šta je mamografija?

Mamografija je specifična vrsta snimanja dojki, uz pomoć aparata koji koristi niske doze rendgenskih zraka za rano otkrivanje raka prije nego što žene dožive simptome, kada je to najizlječivije. Rendgenski pregled pomaže ljekarima da dijagnostikuju i liječe medicinska stanja. Izlaže vas maloj dozi jonizujućeg zračenja kako biste proizveli slike unutrašnjosti tijela. Snimanje koristeći X-zrake je najstariji i najčešće korišteni oblik medicinskog snimanja.

Obavijestite svog doktora o svim simptomima ili problemima u dojkama, prethodnim operacijama, upotrebi hormona, da li imate porodičnu ili ličnu historiju raka dojke i ako postoji mogućnost da ste trudni. Ako je moguće, uzmite kopije vaših prethodnih mamografija i dajte ih svom radiologu na dan pregleda.

Mamografi se koriste kao skrining alat za rano otkrivanje raka dojke kod žena koje nemaju simptome. Također se mogu koristiti za otkrivanje i dijagnosticiranje bolesti dojke kod žena koje imaju simptome kao što su kvržica, bol, udubljenje na koži ili iscjedak iz bradavica.

Mamografija igra centralnu ulogu u ranom otkrivanju karcinoma dojke jer može pokazati promjene u dojkama godinama prije nego što ih pacijent ili ljekar mogu osjetiti.

Mamografska jedinica je kutija s cijevi koja proizvodi rendgenske zrake. Jedinica se koristi isključivo za rendgenske preglede dojki i ima posebne dodatke za ograničavanje izlaganja rendgenskim zrakama samo na dojku. Jedinica ima uređaj za držanje i kompresiju dojke i postavljanje tako da tehnolog može snimiti slike pod različitim uglovima. Tomosinteza dojke se izvodi pomoću digitalnih mamografskih jedinica, ali nisu svi aparati za digitalnu mamografiju opremljeni za izvođenje tomosinteznog snimanja.

Rizici i nuspojave mamografije

Uvijek postoji mala šansa za rak zbog prekomjernog izlaganja zračenju, ali s obzirom na malu količinu zračenja koja se koristi u medicinskom snimanju, korist od tačne dijagnoze daleko nadmašuje povezani rizik. Doza zračenja za ovu proceduru varira.

Lažno pozitivni rezultati. U 5 do 15 posto slučajeva mamografija zahtijeva više testiranja kao što su dodatni mamografi ili ultrazvuk. Većina ovih testova se ispostavi da su normalni. Ako postoji abnormalan nalaz, možda će se morati obaviti kontrolni pregled ili biopsija. Većina biopsija potvrđuje da rak nije bio prisutan.

Nedavna dostignuća u polju mamografije uključuju digitalnu mamografiju, kompjuterski potpomognutu detekciju i tomosintezu dojke. Digitalna mamografija, koja se još naziva i digitalna mamografija punog polja (FFDM), je mamografski sistem u kojem je rendgenski film zamijenjen elektronikom koja pretvara rendgenske zrake u mamografske slike dojke. Ovi sistemi funkcionišu na sličan način kao oni koji se nalaze u digitalnim fotoaparatima i njihova efikasnost omogućava bolje slike sa nižom dozom zračenja. Ove slike dojke se prenose na kompjuter radi pregleda od strane radiologa i za dugotrajno skladištenje.

Povezane usluge iz iste oblasti