Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije i naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Šta podrazumijeva ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna dijagnostička pretraga koja se koristi za pregled organa koji se nalaze u trbušnoj šupljini. Ovom pretragom se pregledaju jetra, žučni mjehur, pankreas, slezena, bubrezi i mokraćni mjehur.

Ultrazvuk se izvodi pomoću sonde koja emitira visokofrekventne zvučne valove u trbušnu šupljinu, a zatim se zvučni valovi reflektiraju od organa i vraćaju na sondu. Računar obrađuje ove reflektirane signale i prikazuje slike organa na monitoru.

Ultrazvuk abdomena je vrlo korisna dijagnostička pretraga jer omogućuje precizno određivanje veličine, oblika i strukture organa, kao i otkrivanje eventualnih abnormalnosti poput cista, tumora, kamenaca ili upala.

Kako se pripremiti za ultrazvuk abdomena?

Priprema za ultrazvuk abdomena je vrlo jednostavna. Pacijent treba postiti od hrane najmanje šest sati prije pregleda, kako bi se osigurala bolja vidljivost organa. Također je važno popiti dovoljno tekućine u danima prije pregleda kako bi se osigurala adekvatna hidratacija tijela.

Ultrazvuk abdomena je siguran za pacijente svih dobnih skupina i nema nikakvih nuspojava nakon pregleda. Rezultati pretrage se najčešće dobivaju odmah nakon pregleda, a ljekari ih koriste za utvrđivanje dijagnoze i planiranje daljnjeg liječenja ako je potrebno.

Ukratko, ultrazvuk abdomena je brza i pouzdana dijagnostička pretraga koja omogućuje detaljan pregled organa u trbušnoj šupljini. S obzirom na jednostavnost pripreme i sigurnost za pacijente, riječ je o vrlo popularnoj i često primijenjenoj pretrazi u mnogim medicinskim ustanovama širom svijeta.

Koliko traje ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena traje obično između 30 i 60 minuta, ovisno o opsegu pregleda.

Je li ultrazvuk abdomena bolan?

Ultrazvuk abdomena nije bolan. Pacijent će osjetiti pritisak na koži tijekom pregleda, ali to nije bolno.

Mogu li jesti nakon ultrazvuka abdomena?

Nakon ultrazvuka abdomena, pacijent obično može jesti i piti normalno, osim ako nije propisana drugačija dijeta nakon pregleda.

Je li ultrazvuk abdomena siguran?

Ultrazvuk abdomena je siguran i neinvazivan pregled. Ne koristi se jonizirajuće zračenje kao kod rendgenskih pregleda.

Kada možete očekivati ​​rezultate ultrazvuka abdomena?

Rezultati ultrazvuka abdomena obično su dostupni u roku od nekoliko dana. Vaš ljekar će pregledati rezultate i dati vam informacije o svim abnormalnostima koje su otkrivene tokom pregleda.

Povezane usluge iz iste oblasti