Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojke je važna dijagnostička procedura koja se koristi za otkrivanje potencijalnih abnormalnosti u dojkama. Glavna prednost ultrazvuka dojke je njegova sposobnost otkrivanja promjena koje možda nisu vidljive na mamografiji, posebno kod žena mlađih od 40 godina ili kod žena s gustim dojkama.

Prednosti ultrazvuka dojke u odnosu na druge metode

Mamografija je često prvi korak u skriningu dojke, ali može biti manje učinkovita kod žena s gustim dojkama ili kod mlađih žena, jer gusto tkivo dojke može sakriti male promjene. U takvim slučajevima, ultrazvuk dojke može biti izuzetno koristan jer pruža detaljniju sliku i može otkriti promjene koje mamografija možda propusti. Osim toga, ultrazvuk dojke je siguran, bezbolan i ne koristi ionizirajuće zračenje, što ga čini prikladnim za ponovljene preglede i za žene svih dobnih skupina.

Kome se preporučuje ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke se preporučuje različitim skupinama žena, posebno onima koje imaju dodatne faktore rizika ili specifične potrebe. Žene koje imaju guste dojke često se preporučuju da razmotre ultrazvuk dojke kao dodatak mamografiji, jer gusto tkivo dojke može otežati otkrivanje promjena mamografijom. Također, ultrazvuk dojke može biti koristan za žene koje imaju povišen rizik od razvoja raka dojke zbog genetskih faktora, prethodnih biopsija dojke ili drugih medicinskih razloga. 

Važnost redovitih pregleda ultrazvukom dojke: Ko bi trebao biti svjestan?

Redoviti pregledi ultrazvukom dojke važni su za sve žene, posebno one s dodatnim faktorima rizika ili onima koje su zabrinute zbog promjena u dojkama. Obavezno razgovarajte sa svojim ljekarom o Vašim individualnim potrebama i preporukama za skrining dojke. U idealnom slučaju, redoviti pregledi ultrazvukom dojke trebali bi biti dio vaše preventivne rutine zdravlja dojki jednom godišnje, omogućujući rano otkrivanje i liječenje bilo kakvih abnormalnosti ili promjena.

Što možemo očekivati tokom postupka ultrazvuka dojke?

Procedura ultrazvuka dojke je brza i bezbolna. Pacijentica leži na leđima dok ljekar pomno pomiče ultrazvučnu sondu preko površine dojke. Gel se obično koristi kako bi se poboljšao kontakt između sonde i kože, što olakšava prolazak zvučnih valova kroz tkivo dojke. Postupak traje obično oko 15 do 30 minuta i ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu.

Razumijevanje rezultata ultrazvuka dojke: Šta znače različite vrste nalaza?

Nakon završetka ultrazvuka dojke, ljekar će pregledati dobivene slike i interpretirati rezultate. Normalni nalazi obično ukazuju na zdrave strukture dojke, dok abnormalnosti mogu ukazivati na prisutnost cista, tumora ili drugih promjena. Važno je imati na umu da prisutnost abnormalnosti ne znači uvijek da je riječ o raku, ali će možda biti potrebno dodatno ispitivanje kako bi se potvrdila dijagnoza.

Tumačenje rezultata ultrazvuka dojke: Koje informacije su ključne za pacijenta?

Kada ljekar izvrši tumačenje rezultata ultrazvuka dojke, ključno je da pacijentica razumije što to znači za njezino zdravlje. Ako su pronađene abnormalnosti, ljekar će vjerojatno preporučiti dodatne testove ili biopsiju kako bi se utvrdila priroda promjena. Važno je otvoreno komunicirati sa svojim liječnikom o svojim brigama i pitati sva pitanja koja imate kako biste bili potpuno 

Ultrazvuk dojki u poliklinici Atrijum 

Ultrazvuk dojki u poliklinici Atrijum izvodi Dr. Urlić Jadranko. 

Cjenovnik usluga poliklinike Atrijum možete pogledati OVDJE 

Recepcija

Povezane usluge iz iste oblasti