Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk koljena

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

U kojim slučajevima se radi ultrazvuk koljena?

Ultrazvuk koljena omogućava snimanje površinske anatomije koljena visoke rezolucije dok istovremeno omogućava dinamičku procjenu nekih tetiva i ligamenata. Ultrazvuk koljena je donekle ograničen u odnosu na ultrazvučne preglede drugih zglobova jer je ukrštene ligamente i cijeli meniskus obično teško vizualizirati. Povreda koljena može se desiti mnogim sportistima i može nastati kao posljedica pada, udarca ili prekomjernog opterećenja. Pucanje prednjeg ukrštenog ligamenta, ozljeda meniskusa, kidanje mišića, tendinoza i druge ozljede koljena mogu uzrokovati značajan bol, nelagodu i imati veliki utjecaj na dalju sudbinu jednog sportiste, ali iako su najčešće vezane za sportiste, povrede koljena uveliko otežaju život i ljudima koji se ne bave nekim sportom. Ultrazvuk koljena može pomoći vašem ljekaru da brzo postavi tačnu dijagnozu ozljede i omogući mu da razvije učinkovit plan liječenja, koji će pomoći vašem oporavku i vratiti pokretljivost kako biste se mogli što prije ponovo natjecati. Efikasnost injekcija, koje se daju u koljeno može se poboljšati ultrazvučnim navođenjem, što osigurava da se tretman isporučuje precizno i sigurno na ispravnu lokaciju. Injekcioni tretmani krvi kao što su injekcija autologne krvi (ABI) i plazma bogata trombocitima (PRP) mogu ubrzati prirodne procese zacjeljivanja.

Ultrazvučna procjena stepena oštećenja hrskavice kod pacijenata sa osteoartritisom važna je za ranu dijagnozu i praćenje odgovora na terapiju, ona pokazuje stanjivanje ili nestanak zglobne hrskavice. Zamućenje i loša vizualizacija vanjskog ruba hrskavice, gubitak transparentnosti hrskavice i povećana ehogenost odražavaju strukturne promjene.

Ultrazvuk može razlikovati cistične lezije od čvrstih masa, ali se maligne i benigne mase ne mogu razlikovati na osnovu njihovog ultrazvučnog izgleda. Standardne karakteristike kao što su veličina, oblik, lokacija i ehogenost mogu se odrediti ultrazvukom. Međutim, biopsija tkiva je optužena za konačnu dijagnozu. Ultrazvuk se efikasno koristi i u dijagnostici i praćenju pacijenata sa reumatoidnim artritisom i u procjeni mekih tkiva. Važno je prepoznati ograničenja ove metode za ispitivanje meniskusa i koštanih lezija. U iskusnim rukama, ultrazvuk može igrati važnu ulogu u procjeni patoloških stanja koja uključuju zglob koljena.

Povezane usluge iz iste oblasti