Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk mišića potkoljenice

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Ultrazvuk mišića potkoljenice za otkrivanje glavnih zdravstvenih problema

Potkoljenica igra ključnu ulogu u stajanju, hodanju, trčanju, skakanju i drugim sličnim aktivnostima sa opterećenjem. U njoj se nalaze brojne kosti, mišići, tetive, živci i krvni sudovi. Ove složene komponente rade zajedno kako bi odigrale ključne uloge u tijelu. One također pružaju snagu i artikulaciju da bi osoba mogla obavljati različite zadatke. Potkoljenica je regija, koja čini dio između koljena i skočnog zgloba i radi zajedno sa ovim regijama kako bi sve funkcioniralo.

Vaše mišiće u potkoljenici podupiru dvije vrlo jake, dugačke kosti: fibula i tibija. Tibija je jača i istaknutija od fibule. Nalazi se prema sredini potkoljenice. Fibula ili tzv. teleća kost je manja i nalazi se na vanjskoj strani. Potkoljenica je također dom nervnih vlakana, uključujući površinski fibularni (ili peronealni) nerv, duboki fibularni (ili peronealni) nerv i tibijalni nerv. U najčešće prijelome dugih kostiju spada prijelom središnjeg dijela tibije. Mada se u većem broju slučajeva radi o zatvorenom prijelomu, jer kost ne probije kožu i otvoreni prijelomi su veoma česti.

Najčešći razlog za ultrazvuk mišića potkoljenice su vene, kojih je u ovoj regiji mnogo, te traženje krvnih ugrušaka. Ultrazvuk je metoda snimanja koja se široko koristi za procjenu bolesti vena donjih ekstremiteta. Važno je razumjeti normalnu vensku anatomiju donjih ekstremiteta, koja ima duboke, površne i perforirajuće venske komponente, kako bi se utvrdila patofiziologija venske bolesti. Ovaj pregled pruža osnovni opis anatomije vena potkoljenice i korisne tehnike za pristupanje svakoj veni putem ultrazvuka. Ultrazvuk mišića potkoljenice je siguran i bezbolan način vizualizacije svih tkiva i mišića i najefikasniji put ka otkrivanju pravog problema. Može otkriti prisustvo duboke venske tromboze (DVT) i/ili venske insuficijencije (venska refluksna bolest). Osim toga, postoji niz problema koji mogu uzrokovati bol u donjem dijelu nogu mišićni grčevi, povrede mišića, tetiva, nerava ili kostiju, te upale. Nedovoljno kretanje, ali i pretjerivanje u treningu može uzrokovati zatezanje mišića. Drugi uobičajeni razlozi za zategnute mišiće uključuju dehidraciju, ozljede ili nuspojave od raznih lijekova.

Povezane usluge iz iste oblasti