Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk perifernih limfnih čvorova

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Ultrazvuk perifernih limfnih čvorova, kada i zašto?

Ponekad limfni čvorovi izgube svoju zaštitnu funkciju i postanu rasadnici bakterija, kao primjer možemo navesti krajnike koji su, također, limfni čvorovi i služe kao zaštita na ulazu u grlo, tu se uslijed čestih prehlada i upala grla nastane bakterije koje dalje izazivaju sve veće probleme sa grlom, što znači da je u tom slučaju, taj limfni čvor izgubio svoju funkciju i potrebno ga je odstraniti.

Generalno, limfni čvor normalne veličine je manji od jednog cm u prečniku. Osim mjesta i veličine, bitni su konzistentnost, trajanje i brzina rasta. Limfni čvor može biti povećan u određenim situacijama, na primjer, imuni odgovor na infektivni agens (bakterije i virus), kao rezultat upalnih stanica u infekcijama koje zahvataju limfni čvor (limfadenitis) ili zbog infiltracije neoplastičnih stanica koje se prenose do čvora cirkulacijom limfe ili krvi (metastaze). Periferna limfadenopatija je uobičajena manifestacija u svim starosnim grupama i često postavlja odlučujuću dilemu u vezi sa biopsijom, dobrim kliničkim analizama i razumijevanjem može se izbjeći nepotrebna biopsija u većini slučajeva.

Periferni limfni čvorovi mogu biti povećani zbog upala ili tumora. Svako povećanje limfnih čvorova, koje nije zbog upale, treba sistematski pregledati i detaljno analizirati. Kada dođe pacijent sa problemom povećanih limfnih čvorova, prvo se sporni limfni čvor opipava da se vidi je li riječ o dobroćudnoj pojavi ili to možda upućuje na moguće probleme zloćudne prirode. Potrebno je da se obave uobičajene krvne pretrage kojima se isključuje ili potvrđuje postojanje infekcije. Ultrazvuk limfnih čvorova i eventualnih promjena ili tumora na njima, daje preciznu informaciju o njihovom karakteru i omogućava sigurnu punkciju pod kontrolom ultrazvuka. Već pomoću ultrazvuka može se napraviti razlika između “dobroćudnih i zloćudnih” limfnih čvorova. Ako postoji i najmanja sumnja na zloćudnu prirodu povećanja, radi se citološka punkcija, odnosno uzima se uzorak tog limfnog čvora pod kontrolom ultrazvuka, a zatim citolog ocjenjuje je li riječ o dobroćudnom ili zloćudnom povećanju.

Povezane usluge iz iste oblasti