Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk prostate

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Šta je ultrazvuk prostate?

Ultrazvuk prostate je dijagnostički postupak koji se koristi za pregled prostate, muške žlijezde koja se nalazi ispod mjehura i koja proizvodi sjemenku tekućinu. Postupak se obično izvodi transrektalnom metodom, što znači da se mali ultrazvučni senzor umetne u rektum kako bi se pregledala prostata.

Evo nekoliko čestih pitanja i odgovora o ultrazvuku prostate:

Kako se pripremiti za ultrazvuk prostate?

Priprema za ultrazvuk prostate obično uključuje ispijanje velike količine vode kako bi se mjehur napunio tekućinom i bio vidljiviji na ultrazvuku. Također može biti potrebno očistiti crijeva klistirom kako bi se osigurala jasnija slika prostate. Prije pregleda trebate se posavjetovati sa svojim ljekarom o specifičnim uputama za pripremu.

Je li ultrazvuk prostate bolan?

Iako može biti malo neugodan ili nelagodan, ali u pravilu ultrazvuk prostate obično nije bolan postupak. Senzor koji se umetne u rektum je mali i obično uzrokuje samo blagu nelagodu. Ako osjetite bol ili tešku nelagodu tokom obavljanja pregleda, odmah o tome obavijestite svog ljekara koji će adekvatno reagovati na takve situacije.

Što se može vidjeti na ultrazvuku prostate?

Ultrazvuk prostate omogućuje detaljan pregled prostate i okolnih tkiva. Ljekar zahvaljujući ovom postupku može vidjeti veličinu prostate, prisutnost abnormalnosti ili čvorića, kalcifikacije, stanje mjehura i druge povezane parametre koji mogu otkriti probleme ili bolesti u vezi sa prostatom.

Koliko traje ultrazvuk prostate?

Iako to zavisi od složenosti pregleda i individualnih potreba pacijenata, ultrazvuk prostate obično traje između 15 i 30 minuta.

Kome se preporučuje ultrazvuk prostate?

Ultrazvuk prostate se obično preporučuje muškarcima koji imaju simptome kao što su učestalo mokrenje, poteškoće s mokrenjem, krv u urinu ili sjemenu, ili bilo kakve druge abnormalnosti povezane s prostatom. Također se može provesti kao rutinski pregled kod muškaraca starijih od 50 godina koji su u povećanom riziku od raka prostate.

Je li ultrazvuk prostate siguran?

Ultrazvuk prostate obično je siguran i neinvazivan postupak koji ne uzrokuje ozbiljne nuspojave. Međutim, kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, mogu se javiti manje nuspojave poput nelagode tokom pregleda.

Povezane usluge iz iste oblasti