Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk štitne žlijezde

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije i naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Šta je ultrazvuk štitne žlijezde

Štitna žlijezda je endokrina žlijezda. Smještena je u prednjem, donjem dijelu vrata, čine ju dva režnja koji su povezani središnjim dijelom. Ona je glavna energetska žlijezda i regulira rad svih tjelesnih stanica, jer hormoni koje ona luči direktno utječu na metabolizam svih tjelesnih stanica.

Hormoni štitne žlijezde su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Štitna žlijezda nadređena žlijezda hipofiza luči tiroidni stimulirajući hormon (TSH). Preporučuje se mjerenje slobodnih oblika hormona štitne žlijezde iz krvi (fT3, fT4, TSH). Svakako treba kontrolirati i antitijela štitne žlijezde jer se u današnje vrijeme sve češće pojavljuje antoimuna bolest štitne žlijezde koju karakteriziraju visoka antitijela u krvi.

Kada treba uraditi ultrazvuk?

Ultrazvuk treba napraviti ukoliko postoji sumnja na proces u štitnoj žlijezdi. Preporuku za ultrazvuk može dati ljekar opće medicine, na temelju subjektivnih smetnji osobe ili se ultrazvuk može raditi po preporuci endokrinologa (specijalista za žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem). Najčešći takvi simptomi su:

  • umor,
  • gubitak koncentracije,
  • dobivanje na tjelesnoj težini,
  • nesanica,
  • usporen metabolizam,
  • opadanje kose.

Tada prvo treba napraviti laboratorijske nalaze (hormone i antitijela), a kako bi se upotpunila dijagnoza, svakako i ultrazvuk.

Kako se pripremiti za ultrazvuk štitne žlijezde?

Ultrazvuk je bezbolna i jednostavna metoda pregleda, radi se u položaju ležeći na leđima. Ljekar ultrazvučnom sondom mjeri veličinu štitne žlijezde, gleda njezinu morfologiju, eventualne čvoriće i promjene. Ne postoji posebna priprema za ultrazvuk štitne žlijezde niti životna dob u kojoj se taj pregled treba raditi.

Postoje li nuspojave ultrazvuka štitne žlijezde?

Ultrazvuk štitne žlijezde je siguran dijagnostički postupak i ne bi trebao uzrokovati ozbiljne nuspojave. Međutim, mogu se pojaviti neke manje nuspojave, kao što su blagi bolovi, iritacija ili osjetljivost u vratu dok se senzor pomiče preko kože. Također je moguće da se osjeti lagano nelagodnost ili pritisak u grlu. Ove nuspojave su kratkoročne i obično se rješavaju vrlo brzo nakon postupka. U rijetkim slučajevima, ultrazvuk može otkriti prisutnost tumora ili drugih abnormalnosti u štitnjači, što može zahtijevati daljnje medicinsko liječenje.

Povezane usluge iz iste oblasti