Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk vrata

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije i naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Šta podrazumijeva ultrazvuk vrata?

Ultrazvuk vrata je medicinska tehnika koja koristi ultrazvučne talase za stvaranje slika organa u predjelu vrata. Regija vrata uključuje važne organe uključujući: štitnu žlijezdu, pljuvačnu žlijezdu, duboki vratni limfni čvorovi, jednjak, te arteriovenski sistem. Ultrazvuk vrata se radi sondom. Uređaj se kreće na području vrata kroz specijalizirani sloj gela. Zvučni talasi se emituju na ultrazvučnom pretvaraču i ulaze u unutrašnje organe. Kada naiđete na prepreke, ovi valovi se reflektiraju i jasno prikazuju na ultrazvučnoj slici. Stoga ultrazvuk relativno precizno odražava lezije ili abnormalnosti unutar regije vrata.

Ultrazvuk vrata je neinvazivna metoda snimanja, sigurna za upotrebu i jednostavna za izvođenje.  Međutim, u nekim slučajevima potrebno je uraditi i neke druge mjere i preglede kao što su: rendgenski snimak, magnetna rezonanca (MRI), endoskopija, analiza krvi, biopsija kako bi se bolest ispravno identificirala i dijagnosticirala.

Koje su prednosti i mane ultrazvuka vrata?

Svaki detaljan pregled, a naročito ultrazvuk ima mnogo prednosti, jer otkriva detaljne slike o mogućim zdravstvenim smetnjama i problemima, a u nekim slučajevima ih nije moguće otkriti samo običnim pregledom. Prilikom pregleda karotidnih arterija, ultrazvukom vrata mogu se otkriti blokirane ili sužene karotidne arterije, što može ukazivati ​​na povećan rizik od moždanog udara, te pomoći ljekaru da odredi kakav je tretman potreban da bi se smanjio rizik od moždanog udara. Prilikom procjene štitne žlijezde ultrazvukom se traže čvorovi, izrasline ili tumori kako bi doktori otkrili je li se kvržica u vratu razvija iz štitne žlijezde ili povezanog tkiva, otkrivanje čvorova na štitnoj žlijezdi koji zahtijevaju biopsiju. Ultrazvuk se također koristi za posmatranje limfnih čvorova za određivanje stadija (razmjera) limfoma, da se otkrije da li liječenje djeluje, da li se pojavljuju mogući znakovi limfoma koji se vraćaju nakon tretmana. S obzirom da je ultrazvuk neinvazivna metoda, te se ne koriste štetne zrake, nuspojave su skoro pa nepostojeće, te straha od bilo kakvih negativnih stanja ne treba biti.

Povezane usluge iz iste oblasti