Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG dijagnostika

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja.

Kako se izvodi RTG dijagnostika?

U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva.

RTG dijagnostika se često koristi za dijagnosticiranje sljedećih stanja:

  • Prijelomi kostiju
  • Dislokacije i subluksacije zglobova
  • Upalne bolesti pluća, poput upale pluća ili tuberkuloze
  • Bolesti srca i krvnih žila, poput kalcifikacija i suženja arterija
  • Zatvorene traume trbušnih organa, poput oštećenja jetre ili slezene
  • Tumori i druge formacije u tijelu

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

RTG pretrage u poliklinici Atrijum

RTG pretrage koje se mogu obaviti u poliklinici Atrijum su :

Cjevnovnik RTG pretraga možete pogledati OVDJE

Je li RTG dijagnostika sigurna?

RTG dijagnostika koristi jonizirajuće zračenje, koje može biti štetno ako se koristi u prevelikim količinama. Međutim, u većini slučajeva, količina zračenja koja se koristi u RTG dijagnostici je mala i ne predstavlja značajnu opasnost. Također, stručnjaci koji obavljaju RTG dijagnostiku slijede stroge smjernice i mjere opreza kako bi smanjili rizik od štetnih učinaka zračenja.

Koliko je brz RTG postupak?

RTG dijagnostika obično traje samo nekoliko minuta, ovisno o tome koji dio tijela se pregledava i koliko se slika treba snimiti. Pacijent treba biti još tijekom postupka kako bi se izbjegle zamućene slike.

Je li RTG dijagnostika bolna?

RTG dijagnostika nije bolna, iako neki pacijenti mogu osjetiti nelagodu kada se pozivaju u neugodne položaje za snimanje slika. U takvim slučajevima, pacijentima se mogu dati jastučići ili druga pomagala za pomoć u postavljanju i smanjenju nelagode.

Trebam li se pripremiti prije RTG dijagnostike?

U većini slučajeva, nema posebnih priprema koje je potrebno poduzeti prije RTG dijagnostike. Međutim, važno je obavijestiti svog ljekara o svim lijekovima koje uzimate i zdravstvenim stanjima koja imate kako bi se osiguralo da nema posebnih mjera opreza koje treba poduzeti.

Kada ću dobiti rezultate RTG dijagnostike?

Rezultati RTG dijagnostike mogu biti dostupni u roku od nekoliko sati ili dana nakon postupka, ovisno o tome koliko je hitan postupak. Vaš ljekar će vas obavijestiti o rezultatima i preporučiti daljnje korake ako je potrebno.

Povezane usluge iz iste oblasti