Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

Irigografija

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je Irigografija?

Irigografija je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju debelog crijeva, s fokusom na rektumu i sigmoidnom kolonu. To je invazivni postupak koji se obavlja pod fluoroskopskom kontrolom, što znači da se koristi rendgenska tehnologija kako bi se dobile slike unutrašnjosti crijeva.

Prije postupka, od pacijenta se može tražiti da pripremi probavni trakt uzimanjem laksativa i ograničavanjem unosa hrane u svoje tijelo. Sam postupak podrazumijeva da se tanka cijev (kateter) umetne u anus pacijenta, nakon što je u njegova crijeva injektirano kontrasno sredstvo, koje ljekarima pomaže u vizualizaciji crijeva tokom postupka.

Zatim se pacijent poziva da mijenja pozicije tijela kako bi se omogućila bolja vizualizacija različitih dijelova crijeva, dok se ovaj dio tijela snima rentgenskim aparatom. Tokom postupka može se primijetiti pritisak ili bol, ali to je obično blago i kratkotrajno. Postupak traje između 30 i 60 minuta.

Irigografija može pomoći u dijagnosticiranju različitih stanja debelog crijeva, kao što su upalne bolesti crijeva, tumorski rastovi, divertikulitis, crijevne opstrukcije i drugi problemi.

Iako je irigografija relativno siguran postupak, kao i kod svih medicinskih postupaka, postoji mali rizik od komplikacija. Moguće komplikacije uključuju krvarenje, perforaciju crijeva, infekciju i reakcije na kontrastno sredstvo. Međutim, ove komplikacije su vrlo rijetke.

Nakon postupka, pacijent će trebati piti puno tekućine kako bi se izbjegla dehidratacija. Moguće je da će pacijent osjetiti neku nelagodu u trbuhu ili da ima blago krvarenje u stolici u danima nakon postupka, ali to je obično normalno.

Ukratko, irigografija je invazivni postupak koji se koristi za vizualizaciju debelog crijeva i rektuma te pomoć pri dijagnosticiranju različitih stanja. Iako je relativno siguran postupak, postoji mali rizik od komplikacija, stoga je važno da se postupak izvodi pod nadzorom iskusnog medicinskog osoblja.

Povezane usluge iz iste oblasti