Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG abdomena

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG abdomena?

RTG abdomena je dijagnostička pretraga koja se koristi za vizualizaciju unutrašnjih organa u trbušnoj šupljini, uključujući želudac, crijeva, jetru, gušteraču, bubrege i mjehur. Ova pretraga se obično koristi za dijagnosticiranje brojnih stanja, kao što su upala trbušne maramice, crijevna opstrukcija, kamenje u bubregu, tumori i druga stanja koja mogu utjecati na trbušne organe.

Tijekom pretrage, pacijent leži na stolu za rendgensko snimanje, a rendgenski aparat snima seriju slika trbušne šupljine. Pacijentu se može tražiti da zadrži dah nekoliko sekundi tokom snimanja kako bi se slike bile jasnije i preciznije. Cijeli postupak obično traje samo nekoliko minuta.

Rezultati RTG abdomena se tumače od strane radiologa, koji će procijeniti stanje organa u trbušnoj šupljini i obavijestiti ljekara koji je naložio pretragu o svim otkrivenim abnormalnostima. Ljekar će zatim tumačiti nalaze i dati dijagnozu.

Najčešće bolesti abdomena, zbog kojih može biti potreban RTG snimak su:

Upala slijepog crijeva: Upala slijepog crijeva jedna je od najčešćih abdominalnih bolesti, a uzrokuje bol u donjem desnom dijelu trbuha. Ako se ne liječi na vrijeme, upala slijepog crijeva može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Gastritis: Gastritis je upala želučane sluznice koja uzrokuje bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu, povraćanje i probavne smetnje.

Čir na želucu: Čir na želucu je otvorena rana u sluznici želuca ili dvanaesnika. Uzrokuje bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu, povraćanje, gubitak apetita i gubitak težine.

Kamenje u žučnom mjehuru: Kamenje u žučnom mjehuru je uobičajeno stanje u kojem se formiraju kamenje u žučnom mjehuru. To može uzrokovati bol u gornjem desnom dijelu trbuha, mučninu i povraćanje.

Upala gušterače: Upala gušterače, ili pankreatitis, je upala gušterače koja uzrokuje bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu, povraćanje i probavne smetnje.

Crijevne infekcije: Crijevne infekcije uzrokovane virusima ili bakterijama mogu uzrokovati bol u trbuhu, proljev, mučninu, povraćanje i druge probavne smetnje.

Divertikulitis: Divertikulitis je upala divertikula, malih izbočina na crijevnoj stijenci, što može uzrokovati bol u lijevom dijelu trbuha, promjene u crijevnoj funkciji i povišenu temperaturu.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti