Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG debelog crijeva

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta podrazumijeva RTG debelog crijeva?

RTG debelog crijeva je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju debelog crijeva i pomoć pri dijagnosticiranju problema kao što su polipi, tumori, upale crijeva i druga stanja koja mogu utjecati na debelo crijevo.

Prije postupka, pacijentu će biti zatraženo da se pripremi za postupak. To može uključivati ograničenje unosa hrane i tekućine u danima prije postupka, a također može uključivati uzimanje laksativa ili drugih lijekova kako bi se crijeva očistila i osigurala bolja vizualizacija.

Za vrijeme postupka, pacijent će biti pozvan da leži na stolu za rendgensko snimanje. Radiolog ili medicinski tehničar će umetnuti fleksibilnu cijev, nazvanu klistir, u rektum pacijenta, koja će biti napunjena kontrastnim sredstvom. Kada se klistir napuni, pacijent će se možda trebati okrenuti ili premjestiti kako bi se omogućila bolja vizualizacija različitih dijelova debelog crijeva.

Tokom postupka, pacijent može osjetiti pritisak ili nelagodu u crijevima, ali to bi trebalo biti privremeno i ne bi trebalo biti ozbiljno. Postupak obično traje između 30 i 60 minuta.

RTG debelog crijeva je relativno siguran postupak, ali kao i kod svih medicinskih postupaka, postoji mali rizik od komplikacija. Moguće komplikacije uključuju perforaciju crijeva, krvarenje ili infekciju. Međutim, ove komplikacije su vrlo rijetke.

Nakon postupka, pacijent će obično trebati piti puno tekućine kako bi se izbjegla dehidratacija. Moguće je da će pacijent osjetiti lagani grč u trbuhu ili imati blago krvarenje u stolici u danima nakon postupka, ali to je obično normalno.

Ukratko, RTG debelog crijeva je siguran i neinvazivan postupak koji se koristi za vizualizaciju debelog crijeva i pomoć pri dijagnosticiranju različitih stanja povezanih s debelim crijevom.

Povezane usluge iz iste oblasti