Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG dijagnostika torakalnih organa

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG dijagnostika torakalnih organa?

RTG dijagnostika torakalnih organa uključuje snimanje slika prsnog koša kako bi se procijenila anatomija i funkcija organa u torakalnoj šupljini. Ovo može uključivati srce, pluća, bronhije, traheju, aorte, grudni koš i dijafragmu.

Postupak RTG dijagnostike torakalnih organa obično se provodi dok pacijent stoji ispred X-zrake, a snimke se uzimaju iz prednje i bočne strane tijela. Pacijent može dobiti upute da zadrži dah tijekom snimanja kako bi se slike dobile u najboljoj kvaliteti.

Ovisno o tome koja je svrha pregleda, može biti potrebno da pacijent obuče posebnu odjeću koja ne ometa snimanje slika ili da ukloni nakit ili druge metalne predmete koji mogu ometati postupak. Pacijentima se može dati jastučić ili neki drugi držač kako bi se postavili u optimalan položaj za snimanje slika.

RTG dijagnostika torakalnih organa može pomoći u otkrivanju mnogih stanja, uključujući:

  • Infekcije pluća i druge respiratorne bolesti
  • Karcinoma pluća ili drugih organa u prsima
  • Kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane udare i blokade krvnih žila
  • Abnormalnosti dijafragme
  • Abnormalnosti u kostima prsnog koša

RTG dijagnostika torakalnih organa je brz i neinvazivan postupak, koji obično ne zahtijeva posebnu pripremu. Rezultati RTG-a prsnog koša obično su dostupni u roku od nekoliko sati ili dana nakon postupka, ovisno o hitnosti pregleda. Vaš ljekar će vas obavijestiti o rezultatima i preporučiti daljnje korake ako je potrebno.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti