Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG gastroduodenuma

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG gastroduodenuma?

RTG gastroduodenuma je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju želuca i prvog dijela tankog crijeva, poznatog kao duodenum. Ovaj postupak se obično izvodi kada se sumnja na probleme u probavnom traktu, kao što su žgaravica, bol u trbuhu, gubitak težine ili probavne smetnje.

Tokom postupka, pacijentu se obično daje kontrastni medij (obično barijev sulfat) koji se pije. Zatim se rendgenski snimci uzimaju u različitim fazama, obično kada je želudac pun (popunjeni želudac) i kada se želudac isprazni (prazni želudac). Radiolog ili ljekar može tražiti od pacijenta da promijeni položaj kako bi se dobile bolje slike ili može koristiti fluoroskopiju (tehnika u kojoj se koristi mala količina rendgenskih zraka u neprekidnom modu) za praćenje kretanja kontrastnog medija kroz probavni sistem.

Cilj postupka je identificirati probleme kao što su čirevi, upale, suženja ili druge abnormalnosti u probavnom sustavu. Tokom postupka, pacijent može osjećati nelagodu ili blagu bol, ali to bi trebalo biti privremeno i ne bi trebalo biti ozbiljno.

Postupak RTG gastroduodenuma je relativno siguran i rijetko uzrokuje komplikacije. Međutim, kao i kod svih medicinskih postupaka koji uključuju kontrastni medij, postoji rizik od alergijskih reakcija. Također, kontrastni medij može uzrokovati privremeno zatvor, pa je važno da pacijenti piju puno tekućine nakon postupka kako bi se izbjegao ovaj problem.

Prije postupka, pacijent će obično morati pripremiti se na sličan način kao za druge dijagnostičke postupke koji uključuju kontrastni medij, kao što je postupak CT-a ili MRI-a. To može uključivati ograničavanje unosa hrane i tekućine prije postupka. Važno je da pacijenti slijede upute koje su im dali ljekari ili radiolozi prije početka postupka kako bi se osiguralo da se postupak izvede što uspješnije i da se izbjegnu moguće komplikacije.

Povezane usluge iz iste oblasti