Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG intravenska urografija

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG Intravenska urografija?

RTG intravenska urografija (IVU) je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju gornjeg i donjeg urinarnog trakta. IVU se obično izvodi pomoću rendgenskih snimaka, nakon što se pacijentu ubrizga kontrastni medij u venu na ruci.

Postupak IVU-a obično traje oko 30 do 60 minuta. Prvo, pacijentu se ubrizgava kontrastni medij u venu. Zatim, rendgenski snimci se uzimaju u različitim fazama postupka, obično u roku od nekoliko minuta nakon injekcije kontrastnog medija i nakon što se kontrastni medij proširio u gornji i donji urinarni trakt. Ljekar ili radiolog može zatražiti od pacijenta da zadrži dah ili promijeni položaj tokom snimanja kako bi se dobile što bolje slike.

IVU se obično izvodi kako bi se dijagnosticirali problemi poput kamenja u bubregu, tumora, suženja ili blokada urinarnih puteva. Postupak je relativno siguran i rijetko uzrokuje komplikacije. Međutim, kao i kod svih medicinskih postupaka, mogu postojati rizici, uključujući alergijske reakcije na kontrastni medij, štetni učinci rendgenskih zraka ili infekcije ako se igla koristi za ubrizgavanje kontrastnog medija.

Prije postupka, pacijent će obično trebati pripremiti se na sličan način kao za druge dijagnostičke postupke koji uključuju kontrastni medij, kao što je postupak CT-a ili MRI-a. To obično uključuje ograničavanje unosa hrane i tekućine prije postupka, a ponekad će pacijentu biti potrebno i uzimanje laksativa ili provođenje klistira kako bi se osiguralo da su crijeva prazna. 

RTG dijagnostika, poput RTG-a zdjelice, je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti