Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG kičme

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG kičme?

RTG kičme je postupak snimanja rendgenskim zrakama koji se koristi za procjenu anatomije i stanja kičme. Ovaj postupak je čest način snimanja kičme, posebno kada postoji sumnja na neku vrstu povrede ili degenerativne bolesti.

RTG kičme se obično izvodi u stojećem položaju. Pacijent stoji okrenut leđima prema rendgenskom aparatu, s rukama držeći na bokovima ili pored tijela. Rendgenski snimak se može uzeti u nekoliko različitih položaja kako bi se dobile jasne slike kičme.

RTG dijagnostika kičme može pomoći u prepoznavanju različitih stanja, uključujući:

  • Osteoartritis: degenerativna bolest koja se javlja kada se hrskavica između kralježaka počne razgraditi
  • Diskus hernija: stanje u kojem se disk između kralježaka izboči izvan svog normalnog položaja i pritišće na živce ili krvne žile
  • Skolioza: stanje u kojem kičma ima nepravilan oblik ili zakrivljenost u obliku slova “S” ili “C”
  • Povrede kičme: kao što su prijelomi ili dislokacije kralježaka
  • Anatomske abnormalnosti: nepravilnosti u strukturi kičme koje mogu uzrokovati probleme

RTG snimci kičme obično se procjenjuju uz pomoć radiologa ili drugog stručnjaka za dijagnostiku. Rezultati obično su dostupni u roku od nekoliko sati ili dana nakon postupka, ovisno o hitnosti pregleda. Vaš ljekar će vas obavijestiti o rezultatima i preporučiti daljnje korake ako je potrebno.

Važno je napomenuti da RTG dijagnostika kičme ima ograničenja i ne može uvijek otkriti sve probleme u kičmi. U nekim slučajevima, vaš ljekar može preporučiti druge metode snimanja slika, kao što su magnetska rezonanca (MRI) ili računalna tomografija (CT), kako bi se dobile jasnije slike vaše kičme.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Radiologija

Povezane usluge iz iste oblasti