Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG kranijuma

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG kranijuma?

RTG kranijuma je postupak snimanja slika glave radi procjene anatomije i funkcije struktura u lubanji. Ovo može uključivati snimanje kosti lubanje, sinuse, mozak, krvne žile i druge meke tkiva u području glave.

Postupak se provodi pomoću rendgenske zrake koja prolazi kroz glavu i stvara slike unutar tijela. Pacijent sjedi ili leži na stolu za snimanje dok se rendgenska cijev okreće oko glave. Postupak je obično brz i neinvazivan, a pacijent može dobiti upute o tome kako zadržati glavu u određenom položaju tijekom snimanja slika.

RTG dijagnostika kranijuma može pomoći u otkrivanju različitih stanja, uključujući:

  • Traumu lubanje i krvarenje u mozgu
  • Karcinomi i druge neoplazme u mozgu
  • Infekcije sinusa i drugih struktura u području glave
  • Abnormalnosti kostiju lubanje
  • Problemi s krvnim žilama u glavi, uključujući aneurizme i blokade

Rezultati RTG kranijuma obično su dostupni u roku od nekoliko sati ili dana nakon postupka, ovisno o hitnosti pregleda. Vaš ljekar će vas obavijestiti o rezultatima i preporučiti daljnje korake ako je potrebno.

Iako je RTG dijagnostika kranijuma korisna u mnogim slučajevima, postoje situacije u kojima se mogu koristiti druge metode snimanja slika, kao što su magnetska rezonanca (MRI) ili računalna tomografija (CT). Vaš liječnik će vam pomoći odrediti koja metoda snimanja slika je najbolja za vašu specifičnu situaciju.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti