Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG kukova

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG kukova?

RTG kukova je dijagnostička pretraga koja se koristi za procjenu stanja zgloba kuka. To je jedna od najčešće korištenih dijagnostičkih pretraga za procjenu kuka, a može se koristiti za dijagnosticiranje i praćenje različitih stanja kao što su displazija kuka u razvoju, osteoartritis i prijelomi kuka.

Tokom RTG-a kukova, pacijent leži na stolu za rendgensko snimanje dok rendgenski uređaj uzima slike zgloba kuka. Slike se stvaraju prolaskom malog zračenja kroz kuk i na digitalni detektor. Ove slike mogu se koristiti za procjenu stanja kuka i uključuju informacije o kostima, hrskavici, ligamentima i drugim strukturama u zglobu kuka.

RTG kukova može se koristiti za dijagnosticiranje različitih stanja kuka, kao što su:

  • Displazija kuka u razvoju: to je stanje koje se javlja kod novorođenčadi i male djece, kada su kosti kuka nepravilno postavljene. RTG kukova može se koristiti za procjenu položaja kostiju i otkrivanje eventualnih problema.
  • Osteoartritis kuka: to je degenerativno stanje koje se razvija tokom vremena, kada se hrskavica u zglobu kuka polako razgrađuje. RTG kukova može se koristiti za procjenu oštećenja hrskavice i koštanih izraslina (osteofita) koje se javljaju kao odgovor na oštećenje hrskavice.
  • Prijelomi kuka: to je ozbiljno stanje koje može zahtijevati hitnu medicinsku pomoć. RTG kukova može se koristiti za procjenu prijeloma i za planiranje liječenja.

RTG kukova je siguran i neinvazivan postupak koji ne zahtijeva posebnu pripremu. Međutim, žene koje su trudne trebaju izbjegavati ovu pretragu, osim ako je to apsolutno potrebno. Uz to, pacijenti bi trebali obavijestiti svog lljekara o svim lijekovima koje uzimaju i svim zdravstvenim stanjima koja imaju, prije nego što se podvrgnu ovoj pretrazi.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti