Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG lakatnog zgloba

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG lakatnog zgloba?

RTG lakatnog zgloba je dijagnostička procedura koja se koristi za procjenu stanja kostiju, zglobova i mekih tkiva u području lakta. Neka od najčešćih pitanja koja se postavljaju u vezi s RTG lakta su:

Kako se izvodi RTG lakatnog zgloba?

RTG lakatnog zgloba se izvodi tako što pacijent stavi ruku na RTG aparat, a zatim se emituje mala količina jonizirajućeg zračenja kroz lakatni zglob. Detektor na drugoj strani zgloba zatim bilježi odbijenu energiju zračenja i pretvara je u sliku koju ljekar može koristiti za procjenu stanja kostiju i zglobova.

Šta se može vidjeti na RTG snimci lakta?

Na RTG snimci lakta se mogu vidjeti kosti, zglobovi i meka tkiva poput mišića i tetiva. RTG snimka omogućuje ljekaru da procijeni stanje kostiju i zglobova te da otkrije eventualna oštećenja, kao što su prijelomi kostiju, artritis i drugi problemi.

Koliko često treba izvoditi RTG lakta?

U većini slučajeva, RTG lakta se izvodi samo jednom, kao dijagnostička procedura koja pomaže u postavljanju dijagnoze. Međutim, u nekim situacijama, poput ozbiljnih prijeloma, može biti potrebno ponoviti RTG snimku nakon nekoliko sedmica ili mjeseci kako bi se pratilo stanje povrijeđenih kostiju.

Je li RTG lakta bolan postupak?

Ne, RTG lakta nije bolan postupak. Pacijent može osjetiti samo malu nelagodu dok drži ruku na mjestu tokom snimanja. Također, zbog niske doze zračenja koja se koristi, nema značajnih rizika ili nuspojava povezanih s ovim postupkom.

Je li potrebna posebna priprema prije RTG lakta?

U većini slučajeva, nema potrebe za posebnom pripremom prije RTG lakta. Međutim, pacijent bi trebao ukloniti sve metalne predmete iz područja lakta, poput narukvica ili satova, kako bi se spriječilo ometanje RTG snimke. Također, žene bi trebale obavijestiti svog ljekara ako su trudne, jer se izlaganjem zračenju može povećati rizik od komplikacija.

Povezane usluge iz iste oblasti