Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG mastoida

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG mastoida?

RTG mastoida je dijagnostički postupak snimanja slika kojim se procjenjuje stanje i anatomija mastoidne kosti, koja se nalazi iza uha. Mastoidna kost sadrži šupljinu ispunjenu zrakom koja je povezana s unutarnjim uhom. Ovaj postupak se često izvodi kada se sumnja na upalu mastoida ili druge probleme koji utječu na ovu kost.

Pregled koji zovemo RTG mastoida provodi se pomoću rendgenske zrake koja prolazi kroz područje iza uha i stvara slike mastoidne kosti. Postupak je brz i obično traje samo nekoliko minuta. Pacijent može dobiti upute kako zadržati glavu u određenom položaju tijekom snimanja.

RTG dijagnostika mastoida može pomoći u otkrivanju različitih stanja, uključujući:

  • Upala mastoida: stanje koje se javlja kada se šupljina u mastoidnoj kosti upali
  • Trauma: ozljede koje utječu na mastoidnu kost i okolna područja
  • Anatomske abnormalnosti: nepravilnosti u strukturi mastoidne kosti koje mogu uzrokovati probleme
  • Tumori: rastovi u mastoidnoj kosti koji mogu biti benigni ili zloćudni

Rezultati RTG-a mastoida obično su dostupni u roku od nekoliko sati ili dana nakon postupka, ovisno o hitnosti pregleda. Vaš ljekar će vas obavijestiti o rezultatima i preporučiti daljnje korake ako je potrebno.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti