Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG mikciona cisteuretografija

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG mikciona cisteuretografija?

RTG mikciona cisteuretografija (MCU) je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi (uretre). Ovaj postupak se obično izvodi kada se sumnja na probleme u mokraćnom sustavu, kao što su ponavljajuće infekcije mokraćnih puteva, inkontinencija ili problemi s mokrenjem.

Tokom postupka, pacijentu se prvo ubrizgava kontrastni medij u mokraćni mjehur pomoću katetera koji se umeće u uretru. Zatim, rendgenski snimci se uzimaju u različitim fazama postupka, obično kada se pacijent napuni mokraćom (popunjeni mjehur) i kada se pacijent isprazni mokraćom (prazni mjehur).

Cilj postupka je identificirati probleme kao što su suženja, blokade ili druge abnormalnosti u mokraćnom sustavu. Tokom postupka, radiolog ili ljekar može tražiti od pacijenta da promijeni položaj kako bi se dobile što bolje slike ili može koristiti fluoroskopiju (tehnika u kojoj se koristi mala količina rendgenskih zraka u neprekidnom modu) za praćenje kretanja kontrastnog medija kroz mokraćni sustav.

Postupak MCU-a je relativno siguran i rijetko uzrokuje komplikacije. Međutim, kao i kod svih medicinskih postupaka koji uključuju kontrastni medij, postoji rizik od alergijskih reakcija. Također, kateterizacija uretre može uzrokovati nelagodu ili bol tokom ili nakon postupka.

Prije postupka, pacijent će obično morati pripremiti se na sličan način kao za druge dijagnostičke postupke koji uključuju kontrastni medij, kao što je postupak CT-a ili MRI-a. To može uključivati ograničavanje unosa hrane i tekućine prije postupka, a ponekad će pacijentu biti potrebno i uzimanje laksativa ili provođenje procedure klistira kako bi se osiguralo da su crijeva prazna. Važno je da pacijenti slijede upute koje su im dali radiolozi prije početka postupka kako bi se osiguralo da se postupak izvede što uspješnije i da se izbjegnu moguće komplikacije.

Povezane usluge iz iste oblasti