Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG nadlaktice

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG nadlaktice?

RTG nadlaktice je postupak snimanja rendgenskim zrakama koji se koristi za procjenu stanja kostiju u nadlaktici. Ovaj postupak se često koristi za dijagnosticiranje povreda, kao što su prijelomi ili traume ili za utvrđivanje stanja kostiju, poput artritisa ili osteoporoze.

Prije postupka, pacijent sjedi ili stoji, a ruka se drži u određenom položaju kako bi se dobila jasna slika nadlaktice. Rendgenski snimak se uzima s različitih uglova kako bi se dobio potpuni prikaz nadlaktice.

RTG dijagnostika nadlaktice može otkriti nekoliko vrsta problema, uključujući:

  • Prijelomi nadlaktice: lomovi kostiju nadlaktice, koji mogu biti uzrokovani traumom ili padom
  • Dislokacije: kada se kosti u nadlaktici pomaknu iz normalnog položaja
  • Artritis: stanje koje uzrokuje upalu zgloba i može dovesti do bolova u nadlaktici
  • Osteoporoza: stanje u kojem kosti postaju krhke i sklone prijelomima

Rezultati RTG dijagnostike nadlaktice obično se procjenjuju uz pomoć radiologa ili drugog stručnjaka za dijagnostiku. Rezultati su obično dostupni u roku od nekoliko sati ili dana nakon postupka, ovisno o hitnosti pregleda. Vaš ljekar će vas obavijestiti o rezultatima i preporučiti daljnje korake ako je potrebno.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti