Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG natkoljenice

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG natkoljenice?

RTG natkoljenice je dijagnostička pretraga slikanjem koja se koristi za procjenu stanja natkoljenice. To je jedna od najčešće korištenih dijagnostičkih pretraga za procjenu stanja zglobova, kostiju i mekih tkiva natkoljenice, a može se koristiti za dijagnosticiranje i praćenje različitih stanja kao što su prijelomi, osteoartritis, tendinitis, burzitis i druga stanja.

Tijekom RTG-a natkoljenice, pacijent leži na stolu za rendgensko snimanje dok rendgenski skener uzima slike natkoljenice. Slike se stvaraju prolaskom malog zračenja kroz natkoljenicu i na digitalni detektor. Ove slike mogu se koristiti za procjenu stanja natkoljenice i uključuju informacije o kostima, hrskavici, ligamentima i drugim strukturama u zglobu natkoljenice.

RTG natkoljenice može se koristiti za dijagnosticiranje različitih stanja natkoljenice, kao što su:

  • Prijelomi: to je stanje koje se javlja kada se kosti natkoljenice slome, a može biti posljedica povrede, osteoporoze ili drugih uvjeta. RTG natkoljenice može se koristiti za procjenu prijeloma i za planiranje liječenja.
  • Osteoartritis: to je stanje koje se javlja kada se hrskavica koja prekriva kosti natkoljenice polako razgrađuje, što može dovesti do boli i otežane pokretljivosti. 
  • Tendinitis: to je upala tetiva koja se može javiti u koljenima, a može biti uzrokovana prekomjernim opterećenjem, ozljedom ili drugim uvjetima.
  • Burzitis: to je stanje koje se javlja kada se burze, male vrećice ispunjene tekućinom koje pomažu smanjiti trenje između kostiju, tetiva i mišića, upale. 

RTG natkoljenice je siguran i neinvazivan postupak koji ne zahtijeva posebnu pripremu. Međutim, žene koje su trudne trebaju izbjegavati ovu pretragu, osim ako je to apsolutno potrebno.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti