Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG podlaktice

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG podlaktice?

RTG nadlaktice može otkriti nekoliko vrsta problema, uključujući:

  • Prijelomi nadlaktice: lomovi kostiju nadlaktice, koji mogu biti uzrokovani traumom ili padom
  • Dislokacije: kada se kosti u nadlaktici pomaknu iz normalnog položaja
  • Artritis: stanje koje uzrokuje upalu zgloba i može dovesti do bolova u nadlaktici
  • Osteoporoza: stanje u kojem kosti postaju krhke i sklone prijelomima

Sam postupak podrazumijeva snimanje područja nadlaktice rendgenskim zrakama kako bi se procijenilo stanje kostiju u nadlaktici. Ovaj postupak se često koristi za dijagnosticiranje povreda, kao što su prijelomi ili traume, ili za utvrđivanje stanja kostiju, poput artritisa ili osteoporoze.

Prije postupka, pacijent sjedi ili stoji, a ruku drži u određenom položaju kako bi se dobila jasna slika nadlaktice. Rendgenski snimak se uzima s različitih položaja kako bi se dobio potpuni prikaz nadlaktice. RTG podlaktice se izvodi tako što pacijent stavi ruku na RTG aparat, a zatim se emituje mala količina jonizirajućeg zračenja kroz podlakticu. Detektor na drugoj strani podlaktice zatim bilježi odbijenu energiju zračenja i pretvara je u sliku.

Pacijent bi trebao ukloniti sve metalne predmete iz područja podlaktice, poput narukvica ili satova, kako bi se spriječilo ometanje RTG snimke. Također, žene bi trebale obavijestiti svog ljekara ako su trudne, jer se izlaganjem zračenju može povećati rizik od komplikacija.

U većini slučajeva, RTG podlaktice se izvodi samo jednom, kao dijagnostička procedura koja pomaže u postavljanju dijagnoze. Međutim, u nekim situacijama, poput ozbiljnih prijeloma, može biti potrebno ponoviti RTG snimku nakon nekoliko puta u različitim periodima kako bi se pratilo stanje povrijeđenih kostiju.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti