Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG potkoljenice

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG potkoljenice?

RTG potkoljenice je dijagnostička pretraga slikanjem koja se koristi za procjenu stanja kostiju, zglobova i mekih tkiva u području potkoljenice. Ova pretraga se obično koristi za dijagnosticiranje fraktura, artritisa, infekcija, tumora i drugih stanja.

Kako se obavlja RTG potkoljenice?

Tokom RTG potkoljenice, pacijent leži na stolu za rendgensko snimanje dok se slika uzima. Pacijent će možda morati okrenuti nogu u različitim smjerovima kako bi se dobile različite perspektive. Ova pretraga obično traje samo nekoliko minuta.

Je li RTG potkoljenice bolnaprocedura?

RTG potkoljenice nije bolna medicinska procedura. Pacijent će možda osjetiti malo pritiska dok se slika pravi, ali cjelokupan postupak u pravilu nije bolan.

Postoji li neka posebna priprema za RTG potkoljenice?

U većini slučajeva nema posebne pripreme za RTG potkoljenice. Međutim, pacijent bi trebao ukloniti sve metalne predmete s područja koje se snima kako bi se spriječila interferencija s rendgenskim zrakama.

Kako se rezultati RTG potkoljenice tumače?

Rezultati RTG potkoljenice se tumače od strane radiologa, koji će procijeniti stanje kostiju, zglobova i mekih tkiva u području potkoljenice. Rezultati će se obično dostaviti ljekaru koji je zatražio pretragu, koji će tumačiti nalaze i dati dijagnozu.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti