Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG ramenog zgloba

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG ramenog zgloba?

RTG dijagnostika ramenog zgloba je postupak snimanja rendgenskim zrakama koji se koristi za procjenu anatomije i stanja ramenog zgloba. Ovaj postupak se često koristi za dijagnosticiranje povreda ili bolesti ramenog zgloba, kao što su prijelomi, dislokacije, osteoartritis ili upala tetiva.

Za RTG snimanje ramenog zgloba, pacijent sjedi ili stoji, a ruka se drži u određenom položaju kako bi se dobila jasna slika zgloba. Rendgenski snimak se uzima s različitih uglova kako bi se dobio potpuni prikaz ramenog zgloba.

RTG dijagnostika ramenog zgloba može otkriti nekoliko vrsta problema, uključujući:

  • Prijelomi ramena: lomovi kostiju ramena, koji mogu biti uzrokovani traumom ili padom
  • Dislokacije ramena: kada se kosti ramena izmaknu iz normalnog položaja
  • Osteoartritis ramena: degenerativno stanje koje se javlja kada se hrskavica u zglobu postupno razgrađuje
  • Kalcifikacije tetiva: nakupljanje kalcija u tetivama koje mogu uzrokovati bol i otežano kretanje ruke
  • Upala tetiva: stanje u kojem su tetive u ramenu upaljene, što može uzrokovati bol i ograničenje pokreta u zglobu

Rezultati RTG dijagnostike ramenog zgloba obično se procjenjuju uz pomoć radiologa ili drugog stručnjaka za dijagnostiku. Rezultati su obično dostupni u roku od nekoliko sati ili dana nakon postupka, ovisno o hitnosti pregleda. Vaš ljekar će vas obavijestiti o rezultatima i preporučiti daljnje korake ako je potrebno.

Važno je napomenuti da RTG dijagnostika ramenog zgloba ima ograničenja i ne može uvijek otkriti sve probleme u ramenom zglobu. U nekim slučajevima, vaš ljekar može preporučiti druge metode snimanja slika, kao što su magnetska rezonanca (MRI) ili ultrazvuk, kako bi se dobile jasnije slike vašeg ramenog zgloba.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti