Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG šake

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta podrazumijeva RTG šake?

RTG šake je dijagnostička, medicinska procedura koja se koristi kako bi kosti, zglobovi i meka tkiva u području šake bila adekvatno procijenjena. 

Ovaj pregled izvodi se tako što pacijent stavi ruku na RTG aparat, a zatim se ovim aparatom kroz šaku emituje mala količina jonizirajućeg zračenja. Za vrijeme tog postupka detektori na drugoj strani šake odmah bilježe odbijenu energiju zračenja i pretvaraju je u sliku koju ljekar može koristiti kako bi procijenio u kakvoms tanju se nalaze kosti i zglobovi.

Na RTG snimci šake mogu se vidjeti kosti, zglobovi i meka tkiva kao što su mišići i tetive. RTG šake omogućuje ljekaru da procijeni stvarno stanje kostiju i zglobova, kako bi bila otkrivena eventualno oštećenja i povrede, kao što su prijelomi kostiju, artritis ili neki drugi problemi.

U većini slučajeva, pacijenti će RTG šake trebati napraviti samo jednom, u cilju uspostavljanja prvobitne dijagnoze. Međutim, neki medicinski slučajevi, kao što su ozbiljniji prijelomi, zahtijevaju ponavljanje RTG snimke nakon nekoliko sedmica ili mjeseci kako bi se pratilo stanje povrijeđenih kostiju.

Sam RTG šake nije bolan postupak, te tokom njega pacijent može osjetiti samo malu nelagodu dok drži šaku na uređaju tokom snimanja. Također, zbog niske doze zračenja koja se koristi nema značajnijih rizika ili nuspojava povezanih s ovim postupkom.

U većini slučajeva, nema potrebe za posebnom pripremom prije RTG šake. Međutim, pacijent bi trebao ukloniti sve metalne predmete iz područja šake, poput narukvica ili satova, kako bi se spriječilo ometanje RTG snimke. Također, žene bi trebale obavijestiti svog ljekara ako su trudne, jer se izlaganjem zračenju može povećati rizik od komplikacija.

Povezane usluge iz iste oblasti