Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG sakroilijakalnih zglobova

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta su sakroilijakalni zglobovi?

Sakroilijakalni zglobovi su spojevi između sakruma (donjeg dela kičme koji se nalazi ispod posljednjeg lumbalnog pršljena) i ilijakalnih kostiju (velikih kostiju karlice). Ovi zglobovi su vrsta zglobova koji omogućuju minimalno kretanje i stabilnost karlice, što je važno za stabilnost kičme i donjeg dijela tijela. Sakroilijakalni zglobovi su veoma jaki i stabilni, a povezani su ligamentima koji dodatno povećavaju njihovu čvrstoću i stabilnost. Problemi sa ovim zglobovima mogu izazvati bolove u donjem dijelu leđa i karlici, pa je njihovo održavanje i pravilna funkcija od velike važnosti za održavanje zdravlja kičme i cijelog tela.

RTG sakroilijakalnih zglobova

RTG sakroilijkalnih zglobova može se koristiti za procjenu stanja ovih zglobova. Ovaj postupak se obično izvodi u ležećem položaju pacijenta, a snimak se može napraviti u anteroposteriornom (AP) ili posteroanteriornom (PA) pravcu.

Na snimku se može vidjeti položaj sakruma i ilijakalnih kostiju, kao i stanje samih zglobova. Mogu se uočiti nepravilnosti u obliku, veličini ili položaju zglobova, prisustvo deformiteta, osteoporoze ili drugih promjena koje mogu ukazivati na prisustvo problema sa sakroilijakalnim zglobovima.

Međutim, važno je napomenuti da RTG snimak nije uvijek dovoljan za potpunu dijagnozu problema sa sakroilijakalnim zglobovima, te da se mogu koristiti i druge dijagnostičke metode kao što su magnetna rezonanca (MRI), skeniranje kostiju (scintigrafija) ili ultrazvuk.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti