Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG sinusa

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG sinusa?

RTG sinusa je postupak snimanja slika sinusa radi procjene anatomije i funkcije ovih šupljina u glavi. Sinusi su šupljine ispunjene zrakom koje se nalaze u kostima lica, a povezane su s nosom i grlom. Kada sinusi postanu upaljeni ili začepljeni, to može uzrokovati nelagodu i druge probleme.

RTG dijagnostika sinusa se provodi pomoću rendgenske zrake koja prolazi kroz lice i stvara slike unutar tijela. Pacijent sjedi ili leži na stolu za snimanje dok se rendgenska cijev okreće oko lica. Postupak je obično brz i neinvazivan, a pacijent može dobiti upute o tome kako zadržati glavu u određenom položaju tijekom snimanja slika.

RTG sinusa može pomoći u otkrivanju različitih stanja, uključujući:

  • Sinusitis: upala sinusa koja može uzrokovati bol, začepljenje i curenje nosa
  • Polipi sinusa: izrasline koje se mogu pojaviti u sinusu i ometati normalnu drenažu
  • Anatomske abnormalnosti: nepravilnosti u strukturi sinusa koje mogu uzrokovati probleme
  • Tumori: rastovi u sinusu koji mogu biti benigni ili zloćudni

Rezultati RTG-a sinusa obično su dostupni u roku od nekoliko sati ili dana nakon postupka, ovisno o hitnosti pregleda. Vaš ljekar će vas obavijestiti o rezultatima i preporučiti daljnje korake ako je potrebno.

Iako je RTG dijagnostika sinusa korisna u mnogim slučajevima, postoje situacije u kojima se mogu koristiti druge metode snimanja slika, kao što su magnetska rezonanca (MRI) ili računalna tomografija (CT). Vaš ljekar će vam pomoći odrediti koja metoda snimanja slika je najbolja za vašu specifičnu situaciju.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti