Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG skočnog zgloba

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je skočni zglob?

Skočni zglob je spoj između kosti stopala i potkoljenice koji omogućava pokrete savijanja (dorsalfleksija) i savijanja prema dolje (plantarna fleksija) stopala. Sastoji se od tri kosti: kalkaneusa (petna kost), talusa (skočna kost) i fibule (vanjska potkoljenična kost) i te tri kosti formiraju spoj koji omogućava pokrete i stabilnost. Skočni zglob je važan za hodanje, trčanje i sve aktivnosti koje zahtijevaju kretanje donjih ekstremiteta.

RTG skočnog zgloba

RTG skočnih zglobova je dijagnostička pretraga slikanjem koja se koristi za procjenu stanja kostiju i zglobova u području skočnih zglobova. Ova pretraga se obično koristi za dijagnosticiranje fraktura, artritisa, degenerativnih promjena i drugih stanja koja mogu utjecati na funkciju skočnih zglobova.

Tokom pretrage, pacijent leži na stolu za rendgensko snimanje, a snimke se uzimaju u različitim položajima kako bi se dobile različite perspektive i prikazale sve tri kosti koje sudjeluju u skočnom zglobu. Ova pretraga obično traje samo nekoliko minuta.

Rezultati RTG skočnih zglobova se tumače od strane radiologa, koji će procijeniti stanje kostiju i zglobova u području skočnih zglobova. Rezultati će se obično dostaviti ljekaru koji je zatražio pretragu, a koji će tumačiti nalaze i dati dijagnozu.

Prednost RTG skočnih zglobova je da je brza i jednostavna pretraga koja može brzo pomoći u dijagnosticiranju fraktura i drugih stanja kostiju i zglobova. 

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti