Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG stopala

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG stopala?

RTG stopala je dijagnostička pretraga slikanjem koja se koristi za procjenu stanja kostiju i zglobova u području stopala. Ova pretraga se obično koristi za dijagnosticiranje fraktura, artritisa, deformacija stopala, kao što su hallux valgus (žulj) i drugih stanja koja mogu utjecati na funkciju stopala.

Tokom pretrage, pacijent stoji ili sjedi na stolu za rendgensko snimanje, a snimke se uzimaju u različitim kutovima kako bi se dobile različite perspektive stopala. Ova pretraga obično traje samo nekoliko minuta.

Rezultati RTG stopala se tumače od strane radiologa, koji će procijeniti stanje kostiju i zglobova u području stopala. Rezultati će se obično dostaviti ljekaru koji je zatražio pretragu, koji će tumačiti nalaze i dati dijagnozu.

Prednost RTG stopala je da je brza i jednostavna pretraga koja može brzo pomoći u dijagnosticiranju fraktura i drugih stanja kostiju i zglobova u stopalu.

Najčešće bolesti stopala uključuju:

Fasciitis plantaris – bol i upala u plantarnoj fasciji, koja je traka vezivnog tkiva koja se proteže od pete do nožnih prstiju

Neurom Mortonovog sindroma – bol, trnci ili utrnulost u predjelu stopala i prstiju povezani s kompresijom živaca koji prolaze između metatarzalnih kostiju u predjelu stopala

Peta spur (potpetična koštana izraslina) – izraslina kosti na petnoj kosti koja može uzrokovati bol i upalu u području pete.

Artritis – upala zglobova stopala, što može uzrokovati bol, oticanje, ograničenu pokretljivost i druge simptome.

Neuropatija stopala – stanje koje uzrokuje gubitak osjeta u stopalu i prstima, što može uzrokovati probleme s ravnotežom i koordinacijom.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti