Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG urotrakta

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG urotrakta?

RTG urotrakta je dijagnostički postupak koji koristi rendgenske zrake kako bi se vizualizirali organi urinarnog sustava, uključujući bubrege, mjehur i uretru. Urotraktni sustav je odgovoran za stvaranje, skladištenje i eliminaciju urina iz tijela.

RTG urotrakta se najčešće koristi za dijagnosticiranje kamenja u bubrezima, infekcija urinarnog sustava, upale mjehura, tumora i drugih problema urotrakta. Postupak uključuje pacijenta koji stoji ili leži na RTG stolu dok se rendgenski zrakovi usmjeravaju prema trbuhu i zdjelici.

Prije postupka, pacijent će morati pripremiti crijeva i mjehur, obično uzimanjem oralnog kontrastnog sredstva ili primjenom katetera u mjehur. Tijekom postupka, pacijent će morati zadržati dah dok se slike uzimaju. Postupak je obično brz i ne stvara nelagodu pacijentima.

RTG urotrakta može biti koristan u dijagnosticiranju brojnih stanja urinarnog sustava, ali ima ograničenja. Na primjer, neki kamenje u bubrezima mogu biti premaleni za vizualizaciju na RTG-u, a drugi oblici dijagnostičkih testova, poput ultrazvuka ili CT skeniranja, mogu biti potrebni za potpunu dijagnostiku.

U svakom slučaju, važno je potražiti medicinsku pomoć ako imate simptome koji ukazuju na probleme urotrakta, kao što su bol u donjem dijelu trbuha, bol pri mokrenju ili poteškoće s mokrenjem.

RTG dijagnostika, poput RTG-a urotrakta, je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti