Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG vratne kičme

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG vratne kičme?

RTG vratne kičme je postupak snimanja rendgenskim zrakama kojim se procjenjuje stanje i anatomija vratne kičme. Ovaj postupak se često koristi kada postoje simptomi koji ukazuju na probleme u vratnoj kičmi, kao što su bolovi u vratu, utrnulost, slabost ili druge neurološke smetnje.

RTG dijagnostika vratne kičme obično se izvodi u stojećem položaju, a pacijentu se daje upute kako da stane i drži glavu za vrijeme snimanja. Rendgenska zraka prolazi kroz vratnu kičmu i stvara slike koje se mogu procijeniti radi prepoznavanja mogućih problema.

Ovaj postupak može pomoći u otkrivanju različitih stanja, uključujući:

  • Osteoartritis: stanje koje se javlja kada hrskavica između kostiju u vratnoj kičmi počne propadati
  • Diskus hernija: stanje u kojem se disk između kralježaka ispušta i pritišće na okolne živce ili krvne žile
  • Spinalna stenoza: suženje kralježnice koje može dovesti do pritiska na živce ili krvne žile
  • Ozljede vratne kičme: kao što su prijelomi ili drugi traumatični poremećaji
  • Anatomske abnormalnosti: nepravilnosti u strukturi vratne kičme koje mogu uzrokovati probleme

Rezultati RTG-a vratne kičme obično su dostupni u roku od nekoliko sati ili dana nakon postupka, ovisno o hitnosti pregleda. Vaš ljekar će vas obavijestiti o rezultatima i preporučiti daljnje korake ako je potrebno.

RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju bolesti kod trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike. Uz brzi napredak tehnologije, postoje i druge naprednije metode dijagnostike koje su sigurnije i pružaju bolje kvalitete slika od RTG dijagnostike. Ipak, RTG dijagnostika ostaje jedna od osnovnih metoda dijagnostike koja se koristi u mnogim situacijama.

Povezane usluge iz iste oblasti