Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled podlaktice

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT pregled podlaktice

CT pregled podlaktice je dijagnostički postupak koji se koristi za procjenu stanja kostiju, zglobova, mišića i mekih tkiva u donjem dijelu ruke, od lakta do zapešća. Ovaj neinvazivni postupak koristi rendgensku tehnologiju za detaljno vizualiziranje anatomskih struktura u podlaktici, što omogućuje preciznu dijagnozu brojnih stanja, uključujući prijelome kostiju, osteoartritis, artritis, tendinitis, sindrom karpalnog kanala, tumore i bursitis.

Priprema za CT pregled podlaktice uključuje uklanjanje nakita i drugih metalnih predmeta sa tijela pacijenta, kao i popunjavanje upitnika o zdravstvenom stanju i lijekovima koje pacijent uzima.

Tokom pregleda, pacijent leži na stolu koji se postepeno kreće kroz otvoreni prsten skenera. Skener emitira rendgenske zrake koje prolaze kroz podlakticu i bilježe se na različitim senzorima, stvarajući detaljne slike unutrašnjosti ruke. Postupak traje obično manje od 30 minuta i ne uzrokuje bol.

Rezultati CT pregleda podlaktice pomažu ljekarima u preciznoj dijagnozi i planiranju optimalnog tretmana. Ovisno o nalazu, ljekar može preporučiti konzervativni tretman, poput fizikalne terapije i lijekova ili hirurški zahvat. U svakom slučaju, CT pregled podlaktice je siguran, brz i učinkovit postupak koji pomaže u otkrivanju i liječenju problema u donjem dijelu ruke.

Najčešće bolesti podlaktice uključuju:

  • Prijelomi kostiju: u podlaktici se nalaze dvije kosti, ulna i radius, koje se mogu slomiti uslijed traume ili prenaprezanja.
  • Osteoartritis: degenerativno oboljenje zglobova koje uzrokuje bol, oticanje i ograničenu pokretljivost zahvaćenih područja.
  • Artritis: upalna bolest zglobova koja također može uzrokovati bol, oticanje i ograničenu pokretljivost.
  • Sindrom karpalnog kanala: stanje koje nastaje kada se srednji živac u zapešću stisne, što uzrokuje trnce, utrnulost i bol u podlaktici i šaci.
  • Tendinitis: upala tetiva koja spaja mišiće s kostima u podlaktici.
  • Bursitis: upala burse, male vrećice ispunjene tekućinom koje se nalaze između mišića, tetiva i kostiju u podlaktici.
  • Tumori: benigni ili maligni tumori koji se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu podlaktice.

Povezane usluge iz iste oblasti