Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum RTG dijagnostika

RTG pregled pluća

RTG (rendgen) dijagnostika je jedna od najstarijih i najčešće korištenih metoda dijagnosticiranja u medicini. Radi se o tehnici koja koristi elektromagnetsko zračenje u obliku rendgenskih zraka kako bi se dobile slike unutarnjih struktura tijela. RTG dijagnostika je neinvazivna i brza, što je čini korisnom u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. U RTG dijagnostici, pacijent stoji, leži ili sjedi ispred rendgenskog stroja, a tijelo se izlaže maloj količini jonizirajućeg zračenja. Rendgenski zraci prolaze kroz tijelo i stvaraju sliku na posebnom filmu ili na digitalnom senzoru koji se nalazi na drugoj strani pacijenta. Na slikama se mogu vidjeti kosti, unutarnji organi i meka tkiva. RTG dijagnostika je relativno jeftina i brza te je dostupna u gotovo svim bolnicama i medicinskim ustanovama. Međutim, izloženost jonizirajućem zračenju može biti štetna, posebno kod češćeg ponavljanja postupka. Zbog toga se obično izbjegava u dijagnosticiranju trudnica i djece te se primjenjuju druge, sigurnije metode dijagnostike.

Šta je RTG pluća?

 RTG pluća označava rentgensko snimanje pluća, u kojem se koristi jonizirajuće zračenje za dobivanje slike plućnog tkiva. To se obično radi kako bi se otkrile abnormalnosti u plućima, poput tumora, infekcija ili oštećenja plućnog tkiva. RTG pluća često se koristi za dijagnosticiranje plućnih bolesti poput pneumonije, bronhitisa ili astme. Postupak je obično brz i bezbolan, a pacijent se nalazi u uspravnom položaju dok se radi snimanje.

Priprema za RTG pluća ne zahtijeva posebna pripremna postupanja. Pacijent može doći na snimanje u svojoj uobičajenoj odjeći. Stručnjaci preporučuju da se na dan snimanja izbjegava nošenje nakita ili nekih drugih predmeta koji bi mogli ometati kvalitetno snimanje rendgenskih zraka.

Tokom snimanja, pacijent stoji ispred rendgenskog aparata dok se okreće u različitim smjerovima. Rendgenski zrakovi prolaze kroz tijelo i apsorbiraju se u pluća. Nakon toga, ti podaci se prikazuju na monitoru kao slika pluća.

Snimanje pluća pomaže u dijagnostici raznih stanja, uključujući pneumoniju, tumore pluća, tešku bronhijalnu astmu, plućnu emboliju i druge abnormalnosti plućnog tkiva. Također se može koristiti za procjenu napretka pacijenta tijekom liječenja ili operacije.

Rendgensko snimanje pluća ima svoje prednosti i ograničenja u dijagnostici plućnih bolesti. Radijacijski zrak može biti štetan za zdravlje, pa se preporučuje mjerenje doze izlaganja zračenju.

Uz to, rendgensko snimanje pluća ne može uvijek dati potpunu dijagnozu. Za tačniju dijagnozu, uključujući promjene u manjim dijelovima pluća ili diferencijalnu dijagnozu, može biti potrebna dodatna dijagnostička metoda, kao što je računarska tomografija (CT) ili magnetska rezonanca (MRI).

U svakom slučaju, rendgensko snimanje pluća ostaje jedna od ključnih metoda u otkrivanju plućnih bolesti i procjeni napretka pacijenta tijekom liječenja.

Povezane usluge iz iste oblasti